Jokainen varmaan ymmärtää, että työhaastattelussa ensivaikutelma on ratkaiseva. Vaikka olisit kuinka vakuuttava muuten, saatat pilata mahdollisuutesi huonolla pukeutumisella.

Oletko päässyt työhaastatteluun? Onnittelut, mahtavaa! Työhaastattelussa on kuitenkin sata erilaista tapaa pilata se, ja pukeutuminen on niistä yksi.

Pukeutuminen onkin yksi helpoimmista tavoista antaa hyvä ensivaikutelma, joten kannattaa miettiä tarkkaan, millainen pukeutuminen edistää mahdollisuuksiasi ja millainen taas voi pilata ne. On toki tärkeää miettiä myös sitä, millainen työ on kyseessä, koska pankkiin pitää pukeutua eri tavalla kuin rakennustyömaalle.

Seuraavat ohjeet pätevät kuitenkin melko yleisesti, joten pidä huolta, ettet tee näitä mokia.

 1. Vääränkokoiset vaatteet
  Onko sinulla liian iso puku, joka saa sinut näyttämään pikkulapselta, joka lainasi isän pukua? Tai onko sinulla jakku, jota piti venyttää todella pitkään, että sait sen mahtumaan päällesi? Vääränkokoiset vaatteet eivät ainakaan korosta ammattimaisuuttasi, se on varmaa. Lisäksi ne saavat sinut tuntemaan itsesi epävarmaksi, mikä ei missään nimessä ole hyvä asia.

 2. Liian rennot vaatteet
  Harva paikka odottaa sinun käyttävän haastattelussa kokopukua, mutta liian rento ei kannata missään nimessä olla. Vältä ainakin rikkinäisiä farkkuja, lippistä, varvassandaaleja ja pikkutoppeja. (Lista on pitkä.) Vaikka työpaikassa olisikin rento pukukoodi, haastatteluun kannattaa aina mennä varmuuden vuoksi hieman muodollisemmissa vaatteissa.

 3. Liikaa paljasta pintaa
  Jos mietit, kuinka monta nappia pitää olla napitettuna kiinni, napita mieluummin yksi enemmän kuin vähemmän. Paljas pinta harvemmin antaa sinusta kovin hyvää kuvaa.

 4. Vaatteet, joissa tatuoinnit näkyvät
  Kaikilla aloilla tämä ei tietenkään ole ongelma, mutta hieman konservatiivisemmalla alalla isoja tatuointeja ei kannata esitellä haastattelussa, jos sen voi välttää. Laita siis mieluummin päälle pitkähihainen paita, jos saat sillä kätevästi tatuoinnit piiloon.

 5. Liikaa asusteita
  Voit toki käyttää koruja tai muita asusteita, mutta älä ahda päällesi huivia, pantaa, rannekoruja, kaulakorua, sormuksia, korvakoruja ja vyötä samaan aikaa. Valitse jotain tyylikästä, mutta älä anna asusteiden vetää huomiota pois tärkeimmästä, eli sinusta.

 6. Liian värikästä
  Värit eivät ole missään nimessä kiellettyjä, mutta koita pitää ne minimissään. Esimerkiksi punainen huulipuna tai keltainen laukku näyttävät hyvältä, mutta ei kenties kannata valita haastatteluun koko-oranssia jakkupukua. Suosi mieluummin tummia ja neutraaleja värejä.

 7. Likaiset tai rikkinäiset vaatteet
  Voit käyttää rikkinäisiä farkkuja tai kulutettuja denimpaitoja vapaa-ajallasi, mutta haastatteluun ne eivät käy. Varmista myös kotona, ettei sinulla ole vahingossa jäänyt valkoiseen paitaan punaviinitahraa tai meikkivoidetta.

Ja artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: The Job Network