Toukokuun 4. päivä vietetään Star Wars -päivää, joka juhlistaa samannimistä elokuvasarjaa, joka suomeksi tunnetaan nimellä Tähtien sota.

Star Wars -päivänä on tapana toivottaa May the Fourth be with you, joka sekä viittaa itse juhlapäivään että on samalla mukaelma elokuvien ikonisesta May the Force be with you -toteamuksesta. Toivotusten lisäksi monet viettävät Star Wars -päivää esimerkiksi katsomalla Tähtien sota -elokuvia tai -sarjoja.

Juhlapäivän kunniaksi Money-sivuston puhelinekspertit selvittivät Tähtien sota -elokuvista tuttuja ikimuistoisia kuvauspaikkoja, joissa voi käydä vierailemassa. Sivusto selvitti niin vähiten tunnettuja Tähtien sota -kohteita kuin suosituimpia kohteita, joita sijaitsee eri puolilla maailmaa.

Selvitystä varten Money-sivusto kokosi listan eri kuvauspaikoista ja etsi jokaista niistä Instagramista löytääkseen ne paikat, joista on sekä vähiten että eniten aihetunnisteita, eli hashtageja. Mitä vähemmän aihetunnisteita on, sitä vähemmän tunnettu kohde faneille on ja jos taas aihetunnisteita on paljon, on se näin ollen myös tunnetumpi kohde.

Alta löydät selvityksen tulokset.

Euroopan tuntemattomimmat Tähtien sota -kohteet

Selvityksen mukaan Euroopassa sijaitsevista kohteista Italiassa sijaitsevalla Casertan palatsilla on vähiten aihetunnisteita (961). Palatsi toimi Naboo-planeetan kuninkaallisena palatsina elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka ja palatsia on käytetty kuvauspaikkana myös Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys -elokuvassa.

Toiseksi tuntemattomin kohde (4 927 aihetunnistetta) löytyy rajanaapuri Norjasta: Hardangerjøkulen-jäätikkö toimi jääplaneetta Hothin kuvauspaikkana Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaiskussa. Kolmantena on Eyjafjallajökull-jäätikkö Islannista (23 136 aihetunnistetta), missä kuvattiin Star Wars: The Force Awakens -elokuvaa (Episodi VII).

Neljänneltä sijalta löytyy toinen paikka Italiasta. Villa del Balbianelloa on käytetty kuvauspaikkana Kloonien hyökkäyksessä ja sille löytyi Money-sivuston selvityksessä 28 152 aihetunnistetta.

Viidenneltä sijalta löytyy 92 853 aihetunnisteella Reynisfjara, joka sijaitsee Islannissa. Täällä kuvattiin Rogue One: A Star Wars Story -elokuvaa.

Tuntemattomimmat ja suosituimmat kohteet

Money:n mukaan kaikista tuntemattomimmat Tähtien sota -kohteet löytyvät Tunisiasta. Eri kuvauspaikoista vähiten aihetunnisteita oli Sidi Jemourilla (10), jota on käytetty Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo -elokuvassa.

Tunisian Neftan ulkopuolella sijaitse La Grande Dune on toiseksi tuntemattomin 42 aihetunnisteella, missä on kuvattu myös Uusi toivo -elokuvaa. Kolmantena selvityksessä on Ong Jemal (53 aihetunnistetta), jossa voi kokea Pimeä uhka -elokuvasta tutun Mos Espan kaupungin.

Entäs sitten suosituimmat? Niiden joukossa on kohteita, jotka vetävät puoleensa vierailijoita muutenkin kuin Tähtien sodan perässä. Suosituin Tähtien sota -kohde aihetunnisteiden peusteella on Espanjan Fuerteventura ( 2 883 765 aihetunnistetta), jossa on kuvattu Solo: A Star Wars Story -elokuvaa.

Toisena on Kroatian Dubrovnik, jossa on kuvattu elokuvaa Star Wars: The Last Jedi (Episodi VIII), ja kolmantena Italian Dolomiitit, jossa on myös kuvattu Soloa. Top viidessä ovat myös Lontoossa sijaitseva Canary Wharf, jossa kuvattiin Rogue Onea, sekä sveitsiläinen Grindelwald, jossa on kuvattu Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto -elokuvaa.

Alta löydät vielä listamuodossa selvityksen tulokset.

Viisi tuntemattominta Tähtien sota -paikkaa Euroopassa (suluissa aihetunnisteiden määrä)

 1. Casertan palatsi, Italia, Pimeä uhka & Kloonien hyökkäys (961)
 2. Hardangerjøkulen, Norja, Imperiumin vastaisku (4 927)
 3. Eyjafjallajökull, Islanti, The Force Awakens (23 136)
 4. Villa del Balbianello, Italia, Kloonien hyökkäys (28 152)
 5. Reynisfjara, Islanti, Rogue One (92 853)

10 tuntemattominta Tähtien sota -paikkaa (suluissa aihetunnisteiden määrä)

 1. Sidi Jemour, Tunisia, Uusi toivo (10)
 2. La Grande Dune, Tunisia, Uusi toivo(42)
 3. Ong Jemal, Tunisia, Pimeä uhka (53)
 4. Buttercup Valley, USA, Jedin paluu (193)
 5. Bovingdon Airfield, Iso-Britannia, Rogue One (199)
 6. RAF Greenham Common, Iso-Britannia, The Force Awakens & The Last Jedi (292)
 7. Ksar Ouled Soltane, Tunisia, Pimeä uhka (447)
 8. Twenty Mule Team Canyon, USA, Jedin paluu (607)
 9. Ksar Hadada, Tunisia, Pimeä uhka (714)
 10. Casertan palatsi, Italia, Pimeä uhka & Kloonien hyökkäys (961)

(toim.huom. Iso-Britannia oli tiedotteessa jätetty pois Euroopan viisikon listalta)

10 suosituinta Tähtien sota -paikkaa (suluissa aihetunnisteiden määrä)

 1. Fuerteventura, Espanja, Sol (2 883 765)
 2. Dubrovnik, Krotia, The Last Jedi (2 501 453)
 3. Dolomiitit, Italia, Solo (2 245 353)
 4. Canary Wharf, Iso-Britannia, Rogue One (863 496)
 5. Grindelwald, Sveitsi, Sithin kosto (501 771)
 6. Salar de Uyuni, Bolivia, The Last Jedi (454 264)
 7. Wadi Rum, Jordania, Rogue One ja Star Wars: The Rise of Skywalker (Episodi IX) (426 664)
 8. Plaza de España, Espanja, Kloonien hyökkäys (354 267)
 9. Death Valleyn kansallispuisto, USA, Uusi toivo (263 380)
 10. Guilin, Kiina, Sithin kosto (262 392)

Selvityksen data on kerätty 28.04.2021 ja se on voinut jo muuttua.