Erojuhlista on tulossa yleisempiä maailmalla.

Avioero voi olla kivulias kokemus, mutta yhä useammat naiset ovat alkaneet järjestää erojuhlia juhlistaakseen avioliiton päättymistä. Asiantuntijoiden mukaan erojuhlia järjestävien naisten määrä on kaikkien aikojen huipussaan, kertoo uutistoimisto SWNS.

Erojuhlatrendi on kasvattanut suosiotaan Yhdysvalloissa ja samanlaista kasvua on havaittu myös Iso-Britanniassa. Osa on jopa innostunut tekemään uraa tällaisten juhlien suunnuttelijana; yksi heistä on Christine Gallagher.

”Avioero on musertava. Me tarvitsemme tapahtumaan juhlistaaksemme tätä suurta elämänmuutosta”, Gallagher sanoi.

”Kaikilla muilla merkittävillä elämäntapahtumilla on seremoniansa tai rituaalinsa. Juhlat voivat merkitä jonkin päättymistä, hänen loppuelämänsä alkua”, hän jatkoi.

Gallagherin mukaan erojuhlien tarkoitus on tunnustaa, mitä elämässä on tapahtunut ja työntää syrjään vanhat ajatukset avioeroon liittyvästä häpeästä.

Gallagherin ensimmäiset erojuhlat olivat vuonna 2003, kun hänen ystävänsä joutui sulhasensa hylkäämäksi ja palasi takaisin exänsä luo. 15 vuoden aikana Gallagher on järjestänyt yli 200 erojuhlat, joiden hintalappu on yleensä useita tuhansia euroja.

Erojuhlia voi toteuttaa erilaisin tavoin. Gallagher on järjestänyt muun muassa sellaiset, joissa 60 vierasta lähtivät luksusveneellä USA:n rannikolta Meksikoon ja juhlien aikana erojuhlia viettänyt nainen heitti vihkisormuksensa mereen.

Juhlissa voi olla myös teema: eräs nainen valitsi golf-teeman sen jälkeen, kun hänen miehensä jäi kiinni pettämisestä ja oli väittänyt olevansa pelaamassa golfia. Vieraat tulivat paikalle golf-vaatteissa ja asusteissa ja paikalla oli ohjaaja opastamassa, miten lyödä golf-mailalla palloja, joihin oli kirjoitettu aviomiehen nimi.

Yleensä erojuhlissa soitetaan Gloria Gaynorin hitti I Will Survive. Gallagherin vinkkeihin erojuhlien järjestämiseksi lukeutuu muun muassa, että niihin kutsutaan ainakin 20 ihmistä ja myös ex-kumppani voi olla paikalla.

”Heillä täytyy olla todella hyvät välinsä toistensa kanssa. Yleensä sitä tapahtuu minun mielestäni vanhempien parien kohdalla, ketkä järjestävät tapahtuman kertoakseen ystävilleen, ettei heidän tarvitse valita puolia, että molemmat hyväksyvät, mitä on tapahtumassa”, Gallagher kertoi.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa avioerojen määrä on vaihdellu 13 000-14 000 eron tuntumassa lähes 30 vuotta. Vuonna 2016 eroon päättyi 13 541 avioliittoa, mikä oli noin 400 vähemmän kuin vuotta aiemmin – nähtäväksi jää, nostaako erojuhlatrendi päätään Suomessa ja tuleeko siitä yhtä yleinen tapa kuin maailmalla.

Lähde: SWNS, Tilastokeskus