Vaikka omistaisikin astianpesukoneen, on joskus astiat pestävä käsin.

Jos käsin tiskatessa astiat ja ruokavälineet eivät puhdistu kunnolla, voi syyä olla siinä, miten tiskaat ne. Good Housekeeping on listannut viisi vinkkiä, joiden avulla voit varmistaa saavasi puhdasta jälkeä aikaiseksi.

1. Et käytä kumihanskoja

Good Housekeepingin mukaan kumihanskojen käyttäminen suojaa käsiäsi kuumuudelta, mikä tarkoittaa sitä, että voit tiskata astiat kuumemmassa vedessä. Bakteerit voivat selvitä viileämmissä lämpötiloissa, joten kuumempi vesi voi tappaa tympeät pöpöt sekä hajottaa rasvaa, joten saat kiiltävän ja puhtaan lopputuloksen.

2. Et esipese astioita

Jos et hävitä ruoantähteitä ennen tiskaamista, saatat vain tukkia viemäriä ja koko tiskaaminen on turhaa, koska Good Housekeepingin mukaan astiasi vain likoavat rasvassa ja liassa. Muista siis kaapia astiat ennen pesua. Jos kattiloihin ja pannuihin on pinttynyt tai palanut likaa ja ruoantähteitä, liota niitä kuumassa saippuavedessä, mikä tekee tiskaamisesta paljon helpompaa.

3. Käytät likaisia pesuvälineitä

Tiskiharja voi näyttää puhtaalta, mutta Good Housekeepingin mukaan ne ovat täynnä bakteereja, mikä tarkoittaa sitä, että levität sen avulla vain bakteereja astioiden puhdistamisen sijaan. Välttääksesi tätä, pese tiskaamisessa käyttämäsi liinat säännöllisesti koneessa ja puhdista metallittomat pesusienet kostuttamalla niitä ja laittamalla ne mikroon 40 sekunniksi.

4. Käytät vääränlaisia pesuvälineitä

Sen lisäksi, että on tärkeä varmistaa, että käyttää puhtaita pesuvälineitä, on syytä kiinnittää huomiota siihen, että ne ovat oikeanlaiset. Karheat kuurausharjat voivat saada liat lähtemään hyvin, mutta ne voivat vahingoittaa astioitasi. Good Housekeepingin mukaan kannattaa käyttää hellää rättiä ja välttää liiallista hankaamista aina kuin mahdollista, jotta astiasi eivät himmene.

5. Peset väärässä järjestyksessä

Jos laitat kaikki likaiset astiat pesualtaaseen yhtä aikaa, voi se vain levittää bakteereja ja likaa. Good Housekeepingin mukaan kannattaa noudattaa tätä järjestystä, jotta pesuvesi ja astiat pysyvät mahdollisimman puhtaina tiskaamisen ajan: kuumassa saippuavedessä pese ensin lasit, sitten hieman likaiset astiat, kuten mukit ja pienemmät lautaset. Seuraavaksi pese suuremmat ruokalautaset ja sitten ruokailuvälineet. Pese viimeisenä tarjoiluastiat, kattilat ynnä muut. Jos tarvitsee, vaihda pesuvesi puolivälissä tiskaamista.

Lähde: Good Housekeeping