Nämä 13 muutosta ja asiaa ovat mahdollisia raskauden aikana.

Raskauden aikana naisen kroppa kokee monenlaisia mullistuksia ja muutoksia. Selvin on tietysti pyöristyvä vauvamaha, mutta raskauden mukana tulevat niin pahoinvointi kuin hehkuva iho.

Nämä ovat lähes jokaisen tiedossa olevia, paljon puhuttuja muutoksia, mutta eivät suinkaan ainoita, joita raskauden aikana tapahtuu. Muutoksia voi tapahtua myös iholla sekä alapäässäsi.

Sekä Pure Wow että Metro uutisoivat näistä raskauden aikana tapahtuvista muutoksista. Pure Wow keskittyi ihoon, Metro alapäähän ja Nainen.comissa yhdistimme nämä muutokset samaan artikkeliin.

Alta voit siis lukea 13 asiaa, jotka saattavat tapahtua ihollesi ja alapäällesi, kun odotat vauvaa.

Vuoto emättimestä

Metron mukaan yksi ensimmäisistä alapäälle tapahtuvista muutoksista raskauden aikana on muutos vuodon määrässä – etenkin sen lisääntyminen. Tämä voi säikäyttää, mutta yleensä ei ole syytä huoleen. Valkoinen tai kirkas vuto ei ole merkki mistään ikävästä. Jos vuoto on ruskeaa/rusehtavaa, vaaleanpunaista tai veren tahrimaa, voit varalta varmistaa tilanteen lääkärissä. Metron mukaan tiputtelu on raskauden aikananormaalia eikä ole yleensä merkki keskenmenosta, mutta on hyvä tarkistaa tilanne. Voit tutustua alkuraskauden vuotoon myös lisää Terveyskirjaston sivuilla täällä.

Herkkyys

Lisääntyneen verenkierron ansiosta emättimestä tulee herkempi. Tämä voi johtaa voimakkaampiin orgasmeihin. Metron mukaan monet naiset myös kertovat paremmista orgasmeista raskauden jälkeen.

Tummempia alueita kasvoissa ja kaulalla

Raskauden aikana kroppa tuottaa enemmän hormoneja, millä on oma vaikutuksensa ihoon.

”Hormonit saavat kehosi tuottamaan enemmän melaniinia kuin yleensä, mikä voi näkyä isoina tummina läikkinä iholla poskissa, nenässä ja otsassa. Sitä kutsutaan raskauden naamioksi”, synnytyslääkäri, gynekologi Omnia M. Samra-Latif Estafan kertoi Pure Wow’lle.

Kyse on siis melasmasta, maksaläiskistä. Jotta se ei pääse pahentumaan, ole tarkkana aurinkosuojan käytön kanssa ja käytä leveälieristä hattua, kun olet ulkona. Pure Wow kuitenkin muistuttaa, että nämä läiskät yleensä haalistuvat itsestään synnytyksen jälkeen.

Hiivatulehdus ja muut tulehdukset

Raskauden aikana immuunijärjestelmä ei ole yhtä vahva kuin yleensä, joten saatat yleisestikin sairastua todennäköisemmin. Kropassa tapahtuvien hormonaalisten muutosten myötä sinulla on enemmän estrogeenia, mikä auttaa hiivatulehdukseen liittyviä bakteereja kukoistamaan. Metron mukaan naiset ovat myös alttiimpia bakteerivaginoosille ja virtsatulehduksille raskauden aikana. Ota yhteys lääkäriisi, jos epäilet sinulla olevan jompikumpi niistä ja muista juoda riittävästi nesteitä, jotta jälkimmäinen pysyisi loitolla.

Emätinpierut

Metron mukaan tästä ei ole mitään virallista tietoa, miksi emätinpieruja on enemmän raskauden aikana, mutta näin kuitenkin usein tapahtuu. Se on onneksi harmitonta, joten ei syytä huoleen.

Ihoa kutittaa

Kun raskaus on jo pitkällä, saattaa kasvavan vauvamahan takia vatsan ihoa alkaa kutittaa. Taustalla voi olla raskaushepatoosi, mutta se on Pure Wow’n mukaan harvinaista. Jos kuitenkin kutina on voimakasta, kannattaa varmistaa lääkäriltä, ettei taustalla ole raskaushepatoosia. Muuten voit hoitaa tilannetta pitämällä ihoalueen hyvin kostetettuna. Voit lukea raskaushepatoosista lisää Terveyskirjaston sivuilla täältä.

Muutokset pH-arvoissa

Yleensä emättimen pH on noin 4,5 tai sen alla. Metron mukaan raskauden aikana emättimestä saattaa tulla happamampi. Suurin osa ihmisistä ei huomaa muutosta, mutta jos olet todella herkkä, saattaa se haista erilaiselta.

Ulkosynnyttimien väri

Lisääntyneen verenkierron myötä saatat huomata alapääsi värin tummuvan. Se palautuu normaaliksi raskauden jälkeen.

Vatsaan saattaa ilmestyä suora viiva

Heräät yhtenä aamuna ja navasta häpyluuhun menee outo viiva. Tämä on linea negra, tumma viiva, joka yleensä ilmestyy toisen kolmanneksen aikana. Pure Wow’n mukaan jälki haalistuu hitaasti synnytyksen jälkeisten kuukausien aikana, mutta jos haluat nopeuttaa sitä, tohtori Lifta suositteli käyttämään iholla rasvaa, jossa on C-vitamiinia tai punalevää.

Emättimen koko

Metro kertoo, että jotkut emättimet suurentuvat raskauden aikana lisääntyneen verenkierron takia. Aivan kuin jalat, sormet ja nenä voivat turvota, sama voi tapahtua haarovälissä. Jos minkäänlainen raskauden aikana tapahtuva turpoaminen/turvotus huolettaa, puhu aiheesta lääkärillesi/neuvolassa.

Pidätysvaikeudet

Ennen synnytystä on mahdollista kokea pidätysvaikeuksia, virtsankarkailua. Metron mukaan se on todella yleistä, mutta se saattaa olla stressaavaa ja tuntua nololta. Koeta tehdä säännöllisesti kegel-harjoituksia ja jos se huolettaa sinua enemmän, ota aihe esiin lääkärissä.

Hiukset voivat tuntua paksummalta

Tämä ei sinäsä ole ihoon liittyvä muutos, mutta sekin on hyvä nostaa esiin. Pure Wow’n mukaan tämä vaikutus tapahtuu yleensä toisen kolmanneksen alussa. Estrogeenin korkeammat tasot pidentävät hiusten kasvuvaihetta, minkä takia hiuksia irtoaa vähemmän. Jos olet syönyt raskausajan vitamiineja, olet saanut enemmän biotiinia, mikä voi tehdä hiuksista paksummat ja kiiltävämmät. Tässä on kuitenkin haittapuolensain. Pure Wow kertoo, että ne hiukset, jotka eivät irronneet raskauden aikana, irtoavat synnytyksen jälkeen. Se on kuitenkin täysin normaalia ja tilanne tasoittuu myöhemmin siihen, mitä se oli ennen raskautta.

Suonikohjut

Suonikohjut mainittiin sekä Pure Wow’n että Metron artikkeleissa. Lisääntynyt verenkierto voi laittaa painetta jalkojen ja jalkaterien suonille, mikä saa ne turpoamaan ja pistämään esiin. Pure Wow’n mukaan paras lääke niihin on säännöllinen liikunta ja mikä tahansa liike – kävely, pyöräily, uinti, tanssiminen omassa kodissa – mikä sinusta tuntuu mukavimmalta. Kompressiosukat ja jalkojen nostaminen istuessa ylös voivat myös auttaa.

Ja kyllä, suonikohjuja voi saada myös emättimeen, kertoo Metro.

Lähteet: Metro, Pure Wow