Asiantuntijat neuvoivat, mihin väreihin punainen kannattaa yhdistää kodin sisustuksessa.

Punainen on upea väri, mutta sen käyttö sisustuksessa voi epäilyttää – turhaan! Kun punaista käyttää oikein sisustuksessa, voi väri tuntua entistä rikkaammalta ja luoda innostavaa tunnelmaa kotiin, kertoo Pure Wow.

Punaisen kohdalla on olennaista tietää, mitkä muut värit sopivat yhteen sen kanssat, jotta punainen korostaa kodin parhaita puolia eikä tule liian valloittavaksi tilassa. Punainen yhdistetään vahvoihin tunteisiin, kuten voimaan, intohimoon ja energiaan, joten on tärkeä käyttää väriä myös sopivasti, ettei se ole liian hallitseva.

Sherwin-Williamsin värimarkkinoinnin johtaja Sue Wadden suosittelee käyttämään punaista tiloissa, joissa haluat tuntea olosi energiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi työhuone tai yhteisölliset tilat, kuten keittiö, olohuone ja ruokailutila, joissa haluat olla yhteydessä muihin ihmisiin.

Pure Wow’n mukaan punainen näyttää hyvältä seinissä ja kodin polttopisteissä, kuten keittiön saarekkeessa, mutta se sopii myös puupaneeliin. Wadden vinkkaa käyttämään punaista etu- tai takaovessa, eteisessä tai television tai takan lähellä olohuoneessa.

”Sävytetyt punaiset, kuten punaruskea tai merlot, ovat sivistyneitä ja tuovat enemmän eleganssia tilaan. Keskustelun rohkaisemiseksi ruokapöydän ympärillä voit taas harkita vain katon maalaamista punaiseksi”, Wadden sanoo.

Kumppanit punaiselle

Sisustaessasi suunnittelija Seana Freeman neuvoo harkitsemaan punaisen koko kirjoa, joka vaihtelee rikkaasta kastanjanruskeasta raikkaaseen, iloiseen tomaatinpunaiseen.

”Punaiset ovat uskomattoman monipuolisia. Taatusti löydät sellaisen, josta pidät”, hän kertoo.

Kun olet löytänyt mieluisan punaisen, mitä muita värejä siihen kannattaa yhdistää? Freeman ja Wadden listasivat 13 punaiseen sopivaa väriä Pure Wow’lle ja suomensimme heidän neuvonsa alle.

 • Valkoinen. Neutraalit värit sopivat yleisestikin punaisen kanssa, mutta Freeman suosittelee yhdistämään sen erityisesti valkoiseen. Punainen on tähtenä, kun taas valkoinen luo ”puhtaan pöydän” tuntua.
 • Oranssi. Freemanin mukaan lähes kaikki oranssin sävyt näyttävät hyvältä punaisen kanssa, koska niistä syntyy ulottuvuutta.
 • Pehmeä sininen. Wadden suosittelee pehmeitä sinisiä punaisen kaveriksi, minkä lisäksi vaaleat, haaleat siniset sopivat hyvin yhteen erilaisten punaisen sävyjen kanssa.
 • Tummansininen. Jos pidät sinisestä, olet onnekas, sillä Freemanin mukaan lähes mikä tahansa sinisen sävy sopii yhteen punaisen kanssa, koska ne ovat vastavärejä. Sekä Freemanin että Waddenin mukaan kirkkaammat punaiset sopivat parhaiten yhteen tummien sinisten kanssa, kuten laivastonsinisen pariksi.
 • Kulta. Freemanin mukaan monet punaisen sävyt hyötyvät metallisista sävyistä ja etenkin kulta on toimiva kumppani.
 • Korukivien sävyt. Nämä sävyt, kuten turkoosi ja riikinkukon sininen, ovat Freemanin mukaan statement-osasta jo sellaisenaan, mutta ne sopivat mainiosti yhteen punaisen kanssa hieman rauhoittaen sitä.
 • Pehmeä vaaleanpunainen. Waddenin mukaan vaaleat vaaleanpunaisen sävyt voivat tuoda hieman pehmeyttä punaiseen värimaailmaan ja varmistaa, että tila on sekä näyttävät että rauhoittava. Tärkeä on valita haaleita sävyjä, jotta tilast ei tule liian ystävänpäivämäinen.
 • Minttu. Pastellit, kuten pehmeä mintunvihreä ovat mainioita kumppaneita punaiselle, koska ne Freemanin mukaan luovat kontrastia, mutta eivät kilpaile huomiosta. Minttu on myös hyvä valinta vihreän ystävälle, joka ei halua kodistaan liian jouluista.
 • Hiilenharmaa. Tämä sävy ja punainen luovat yhdessä hieman synkemmän, mutta silti sivistyneen tilan. Hiilenharmaa tuo myös sipauksen draamaa tilaan.
 • Puun ja ruostumattoman teräksen sävyt. Nämä hillitsevät ja tasoittavat räväkämpiä värejä, kuten punaista, ja tuovat maallisuutta ja eletyn elämän tuntua, mikä mahdollistaa sen, että olo tuntuu kotoisalta räikeän punaisellakin sisustetussa kodissa.
 • Aprikoosi. Tämä on hieman samankaltainen vaalean vaaleanpunaisen kanssa. Se hurmaa ja on elegantti yhdessä punasävyn kanssa ja lisäksi se kirkastaa huonetta, mutta ei kilpaile kirkkaampien punaiten kanssa.
 • Kerma. Vaikka tämä sävy sopii lähes mihin tahansa punaiseen, suosittelee Wadden yhdistämään sen karmiininpunaiseen. Karmiininpunaiset värit ovat Waddenin mukaan moderneja, mutta niissä on historiallisia vaikutteita ja kun ne yhdistää luonnollisiin sävyihin, kuten kermaan, on punainen pääosassa, mutta sivistyneen kauniisti.
 • Fuksia. Ensimmäisenä ei kenties tulisi mieleen yhdistää räikeää väriä toisen räikeän värin kanssa. Freemanin mukaan kuitenkin kuten korukivien sävyjen kanssa, myös fuksiaan pätee se, että se tuo esiin punaisten parhaat puolet. Aloita pienistä määristä ja yhdistä mukaan kolmas väri, kuten synkkä sininen, tasapainottamaan kokonaisuutta.

Löydät mallikuvia näistä väreistä yhdistettynä punaiseen täältä.

Lähde: Pure Wow