Haluaisitko olla kaveri exäsi kanssa eron jälkeen? Tästä tunnistat, ettet ole siihen vielä valmis

Terapeutit listasivat merkkejä, joista tunnistat, ettei aika ole vielä oikea ystävyydelle ex-kumppanin kanssa.

”Pysytään silti kavereina.” Näin monet toteavat kumppanilleen, kun parisuhde on päättynyt eroon. Tämä on ymmärrettävää: entisestä kumppanistaan välittää ja voi vaikuttaa kypsältä ratkaisulta pysyä kavereina eron jälkeen.

Kaverisuhteen yrittäminen ennen kuin olet siihen valmis voi kuitenkin tehdä enemmän vahinkoa kuin siitä on iloa. Getting Past Your Breakup -kirjan tehnyt Susan J. Elliott sanoikin HuffPostille, ettei kaveruutta exän kanssa pitäisi yrittää heti eron jälkeen.

Elliottin yleinen suositus on odottaa ainakin kuusi kuukautta ennen kuin ajattelee kaverisuhdetta. Tämä aika on kuitenkin tapauskohtaista ja siihen vaikuttaa, miten vakava parisuhde oli ja miten se päättyi.

”Tarvitsette etäisyyttä ja astua maailmaan uudelleen sinkkuna. Tarvitset aikaa ja tilaa suhteen suremiselle. Jopa kaikkein sovinnollisimman eron jälkeen jokainen tarvitsee aikaa työstääkseen eroa ja tunteitaan”, Elliott muistutti.

Jotkut pysyvät kavereina kaikkien ex-rakkaidensa kanssa, kun taas toisia se ei kiinnosta lainkaan. Kumpikin tapa toimii, niissä ei ole mitään väärää, mutta kaverisuhteen aloittamista exän kanssa miettivien kannattaa kuitenkin huomioida, että ovat valmiita siihen.

Mistä sitten tietää, olisiko jo oikea aika olla vain kavereita ex-kumppanin kanssa? Jos samaistut alla oleviin asioihin, kertoo se siitä, että on parempi vielä odottaa ja antaa itselle aikaa päästä suhteesta yli.

  • Olet vielä surullinen tai vihainen. Sinulla on vielä muita käsittelemättömiä tunteita.

Erosta toipuminen ei tapahdu päivässä, vaan itselle täytyy antaa aikaa surra suhteen päätöstä ja antaa itsensä tuntea erilaisia tunteita surusta turhautumiseen. Jos käsittelet vielä näitä tunteita, et todennäköisesti ole valmis olemaan exäsi kanssa kaveri.

”On täysin luonnollista, että eron jälkeen on viipyviä surun, suuttumuksen tai muiden monimutkaisten tunteiden tuntemuksia”, psykoterapeutti Kathleen Dahlen deVos sanoi HuffPostille.

Keskity käsittelemään nämä keskeneräiset tunteet. Voit hakea apua niin luotettavalta, puolueettomalta kaverilta tai terapeutilta tai purkaa ajatuksiasi esimerkiksi päiväkirjaa pitämällä, jotta saat selvyyttä tunteisiisi.

  • Et pysty puhumaan exästäsi neutraalisti

Jos sinun on vaikea puhua exästäsi ilman, että alat paasata, purskahdat itkuun tai sulkeudut kokonaan, on se merkki siitä, ettet ole vielä valmis kaveruuteen hänen kanssaan.

”Kun olet surrut suhteen päättymistä, pitäisi sinun pystyä puhumaan suhteesta normaalisti, niin ettet mene pois tolaltasi. Sinun pitäisi tietää, mitä opit siitä ja mikä ei toiminut ennen kuin olet valmis olemaan hänen kaveri”, psykoterapeutti Tina Tessina selitti.

  • Ajatus siitä, että exäsi deittailisi uutta ihmistä, saa sinut pois tolaltasi

Kaverit puhuvat elämästään ja kuulumisistaan, rakkauselämä mukaan luettuna. Jos ajatus exästäsi uuden ihmisen kanssa aiheuttaa ikävän tunteen sisimpääsi, voisi se haitata aitoa kaveruutta hänen kanssaan.

”Kaverit jakavat asioita henkilöstä, jota tapailevat. Jos tämä on sinulle kivulaista, on liian varhaista olla kaveri exän kanssa”, Tessina totesi HuffPostille.

DeVosin mukaan hyvä tapa testata tätä on kuvitella, että olet kahvilla exäsi kanssa ja huomaat hänen puhelimeen tulevan ilmoituksen uudesta Tinder-matchista – miltä tämä sinusta tuntuisi? Olisitko välinpitämätön? Lannistunut? Ärsyyntynyt?

”Koska kaveruus tarkoittaa toisen tukemista elämän ylä- ja alamäissä, jos et ole valmis tunnustamaan, että osa noista elämäntapahtumista exäsi osalta liittyy muihin ihmisiin, voi olla hyvä tapa huolehtia itsestään jättämällä vielä kahvilatapaamisen ehdottaminen odottamaan”, deVos kertoi.

  • Haaveilet palaamisesta yhteen

Vastaa rehellisesti itsellesi, haluatko olla exäsi kanssa kavereita vai onko jossain mielesi sopukoissa toive siitä, että olisitte jotain enemmän ja palaisitte yhteen? Jos toivot sitä, ei kaveruus ole ainakaan vielä oikea tapa toimia, vaan se voisi laittaa kapuloita rattaisiin edistykselle, jota olet tehnyt erosta toipumisen kanssa.

Terapeutti Anna Possin mukaan on lähes mahdotonta kehittää tervettä kaveruutta, jos sinulla on taka-ajatuksia.

”Pohdi sen sijaan ajan kanssa, mitä kaipaat suhteesta ja etsi tapoja antaa niitä itsellesi”, Poss neuvoi.

DeVosin mukaan jos aloitat kaveruuden olettaen, että ajan mittaan se voisi kehittyä uudelleen romanttiseksi, ei se ole terve lähestymistapa sinulle eikä exällesi.

  • Olet yksinäinen

Parisuhteen päätyttyä saatat huomata, että sinulla on paljon aikaa käytettävänä, varsinkin jos asuitte yhdessä tai sosiaalinen elämänne pyöri paljon exän ystävien ja perheen ympärillä. Kun tätä kumppanuutta kaipaa, voi olla houkuttelevaa ystävyyden varjolla ottaa yhteys exään.

”Voi olla houkuttelevaa palata näihin tuttuihin rutiineihin ja vakuutta itselle, että olette ’vain kavereita'”, kliininen psykologi Zainab Delawalla kertoi HuffPostille.

”Tämä voi antaa jotain lohtua lyhytaikaisesti, mutta se voi johtaa myös on-off-suhteeseen, johon yleensä liittyy enemmän kommunikaatio-ongelmia, epävarmuutta ja vähemmän tyytyväisyyttä pitkällä aikavälillä”, hän jatkoi.

Sen sijaan kannattaa esimerkiksi aloittaa uudelleen joku vanha harrastus, tehdä läheisten kanssa suunnitelmia tai antaa aikaansa vaikkapa vapaaehtoistyölle, josta välität.

  • Kaivat tietoa exästäsi sosiaalisesta mediasta tai yhteisiltä kavereilta

Jos pakkomielteisesti katselet exäsi Instagramia saadaksesi tietää, missä hän on ja kenen kanssa, on se vahva osoitus siitä, ettet ole valmis kaveruuteen.

”Jos huomaat etsiväsi tietoa exästäsi muualta kuin kysemällä häneltä suoraan – ’Tapaileeko hän ketään?”Kenen kanssa hän on viettänyt aikaa?’ – voi se olla osoitus siitä, että sinulla on vielä käsittelemättömiä tunteia. Tai kenties et ole valmis kohtaamaan ja olemaan okei sen kanssa, että exäsi jatkaa eteenpäin”, deVos selitti.

  • Odotat exästäsi tulevan se henkilö, jonka halusit hänen olevan suhteenne aikana

Älä vaivaudu kaveruuteen, jotta voit vain seurata häntä ja toivoa, että hän taianomaisesti muuttuu unelmiesi kumppaniksi. Ei ole hyvästä sinulle tai tuotteliasta, että odotat hänen muuttuvan.

”Jos eronne johtui pohjimmaisista eroista luonteessa tai käytöksestä, joka oli sinusta ongelmallista, kuten runsas alkoholin juominen tai uskottomuus, on epätodennäköistä, että tämä muuttuisi”, Delawalla sanoi.

Exääsi keskittymällä voit myös estää sinua tapaamasta uutta ihmistä itse.

”Toivoen, että kaveruuden ja toistenne elämässä pysymisen varjolla jonain päivänä palaatte yhteen, vie se sinulta mahdollisuuden löytää se kumppani, jonka todella haluat”, Delawalla huomautti.

Lähde: HuffPost


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.