Onko parisuhteesi päättynyt ja erosta toipuminen haastavaa? Näitä asioita et silti saisi tehdä, jotta toipuisit erosta.

Kun parisuhde päättyy, on ero vaikea paikka sekä jätetylle että jättäjälle. Heti eron jälkeen onkin vaikeaa tuntea muita kuin kiukkua ja surua, ja se on täysin luonnollista.

Erosta toipuminen on jokaisen kohdalla tärkein tehtävä, ja erosta voikin toipua hyvillä, mutta myös huonoilla tavoilla. On olemassa eräitä tapoja, joita moni tekee erottuaan, mutta joita ei kenenkään kannattaisi tehdä.

Jos olet juuri eronnut, älä harrasta seuraavia huonoja tapoja, sillä niistä on toipumisellesi vain haittaa.

 1. Älä pyydä eksääsi takaisin ja pyydä toista mahdollisuutta. Mieti sen sijaan, kaipaatko takaisin nimenomaan eksääsi, vain pelkästään kumppania ylipäänsä.

 2. Älä pidä eksään muutenkaan yhteyttä tai kysele kuulumisia.

 3. Älä yritä kostaa eksällesi hänen huonoa käytöstään van mieti, että sinulle itsellesi vain haittaa asian hautomisesta.

 4. Älä ala deittailemaan heti ensimmäistä tapaamaasi miestä eron jälkeen, sillä uusi suhde päättyy väistämättä nopeaan eroon.

 5. Älä hukuta tunteitasi jatkuvaan bilettämiseen, vaan pyri käsittelemään tunteesi ja surusi rauhassa.

 6. Älä ylidramatisoi asiaa: ero on ikävä juttu, mutta se ei ole maailmanloppu.

 7. Lopeta eksäsi seuraaminen sosiaalisessa mediassa ja tarpeen tullen poista hänet kavereistasi.

 8. Ellei eksäsi ole tehnyt jotain todella kamalaa, älä puhu hänestä pahaa muille eron jälkeen, sillä se saa vain sinut näyttämään pahalta.

 9. Älä ole itsellesi liian ankara. Älä syytä itseäsi erosta tai siitä, että erosta yli pääseminen on hidasta. Ole sen sijaan itsellesi armollinen.

 10. Älä jää kotiin säälimään itseäsi, vaan yritä tehdä asioita, joita nautit myös kodin ulkopuolella. Tapaa ystäviäsi tai aloita vaikka uusi harrastus!

 11. Yritä muistaa, kuka sinä olit ja olet yksilönä, eikä osana pariskuntaa. Selkeytä itsellesi, mistä sinä pidät ja mitkä ovat omat tavoitteesi elämässä.

 12. Pyri välttämään eksäsi vihaamista, sillä se tekee sinulle huonoa. Koita ajatella, että eksäsikin on vain ihminen, joka yrittää päästä vaikeassa tilanteessa eteenpäin. Tämä auttaa sinua toipumaan.

 13. Älä hukuta suruasi alkoholiin tai muihin huumaaviin aineisiin, sillä ne eivät auta sinua toipumaan, vaan voivat tuoda mukanaan suuriakin ongelmia.

 14. Älä ajattele, että parisuhteeseesi käyttämäsi aika oli hukkaan heitettyä, tai että tuhlasit vain aikaasi. Jokaisesta suhteesta oppii jotain, ja myöhemmin voit hyvinkin arvostaa yhteisiä muistoja, joita koitte.

 15. Älä aseta itsellesi aikarajaa toipumiseen. Jokainen meistä tarvitsee hyvin eri pituisen ajan suhteesta ylipääsemiseen, eikä ole olemassa mitään yleistä aikarajaa, joka pätisi kaikkiin.

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Reader’s Digest