Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta.

Kansainvälinen naistenpäivä on omistettu naisten juhlistamiseen. Merkkipäivää vietetään vuosittain 8. maaliskuuta, ja silloin juhlistetaan naisten sosiaalisia, taloudellisia, kulttuurisia ja poliittisia saavutuksia ympäri maailman sekä kannustetaan toimimaan tasa-arvon puolesta.

Vuonna 2021 kansainvälisen naistenpäivän teema on Choose to Challenge, eli vapaasti suomennettuna valitsee haastaa tai taistella vastaan/ jonkin puolesta. Naistenpäivän juhlintaan voi ottaa osaa sosiaalisessa mediassa #ChooseToChallenge-aihetunnisteella.

”Voimme kaikki valita haastaa ja nostaa tapetille sukupuolten eriarvoisuuden ja epätasa-arvon. Voimme kaikki valita, että etsimme ja juhlisamme naisten saavutusia. Yhdessä voimme kaikki auttaa luomaan inklusiivisen maailman”, kansainvälisen naistenpäivän verkkosivuilla kerrotaan – voit lukea tämän vuoden teemasta lisää täällä.

Mirror listasi mielenkiintoisia faktoja naistenpäivään liittyen. Tiesitkö sinä jo näitä faktoja naistenpäivästä?

1. Naistenpäivän juuret ovat kampanjoinnissa naisten paremman palkan ja äänioikeuden puolesta.

2. Ensimmäistä kansallista naistenpäivää juhlittiin Amerikassa 28. päivä helmikuuta 1909.

3. Kansainvälinen naistenpäivä sai alkunsa, kun Saksan sosiaalidemokraattien ’naisten toimiston’ johtaja Clara Zetkin ehdotti ideaa kansainvälisestä naistenpäivästä. Hän otti idean esiin International Conference of Working Women -konferenssissa Kööpenhaminassa vuonna 1910. Zetkin esitti, että joka vuosi jokaisessa maassa pitäisi olla juhla samana päivänä ja ajatus sai yksimielisen hyväksynnän.

4. Vuonna 1911 maaliskuun 19. päivänä kansainvälistä naistenpäivää juhlittiin ensimmäistä kertaa Itävallassa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Yli miljoona ihmistä osallistui naisten puolesta kampanjointiin, joka koski naisten työntekoa, äänioikeutta, koulutusta, julkisia virkoja ja syrjintää.

5. Venäjällä juhlittiin ensimmäistä kansainvälistä naistenpäivää helmikuussa 1913. Vuonna 1965 päivästä julistettiin Neuvostoliitossa juhlapäivä, jolloin ei tehdä töitä.

6. Kansainvälinen naistenpäivä siirrettiin vuonna 1913 maaliskuun 8. päivälle, ja se on pysynyt samana ajankohtana kansainvälisenä juhlapäivänä sittemmin.

7. Vuonna 1975, Yhdistyneet Kansakunnat antoi kansainväliselle naistenpäivälle virallisen hyväksynnän ja alkoi sponsoroimaan sitä.

8. Amerikassa koko maaliskuu on omistettu ”Naisten Historialliseksi Kuukaudeksi” (engl. Women’s History Month).

9. Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä 15 eri maassa, kuten Kiinassa, Ukrainassa ja Vietnamissa.

10. Viime vuosien aikana Google on huomioinut juhlapäivän ja muuttaa hakukonesivun logoa teeman mukaiseksi.

Lähde: Mirror