Virheiden tekemisestä ei kannata harmistua, sillä niitä kuuluukin tehdä toisinaan.

Jokainen meistä tekee joskus virheitä – pieniä tai suuria. Tutkimuksen perusteella virheiden tekemisestä ei kannattaisi kuitenkaan harmistua, koska niin aivot vain toimivat.

Glamourin mukaan tutkijat halusivat selvittää, miksi ihmiset eivät osaa välttyä virheiltä. Tutkimusta varten Duke University –yliopiston tutkijat tallensivat hermosoluja apinoiden aivojen alueista, jotka ovat vastuussa silmien liikkeiden koordinaatiosta.

Jokainen apina seurasi tietokoneen näytöllä liikkuvaa pistettä ja tutkijat huomasivat, että kun yksi solu laukesi suuremmalla viiveellä kuin yleensä, sen ympärillä olevat solut toimivat samoin, mikä johti viiveeseen reaktiossa.

Glamourin mukaan aiemmat tutkimukset ovat vahvistaneet, että jokainen solu aivoissa reagoi samaan ärsykkeeseen eri tavalla eri ajankohtina, minkä takia viereisten solujen taipumus laueta samalla tavalla voi tarjota selityksen väistämättömään virheiden tekemiseen.

Toisin sanoen on mahdotonta saada aivot reagoimaan samalla tavalla joka kerta, kun jotain tapahtuu. Tutkimusta tehnyt Stephen Lisberger sanoi tiedotteessa, että tämä selittää miksi esimerkiksi allekirjoitukset näyttävät aina hieman erilaiselta ja miksi joskus näppäimistöllä kirjoittaessa painaa väärää kirjainta.

”Ymmärtäen hermoston melun ja miten se voi toimia aiheuttaen epätarkkuuksia liikkeessä on kriittinen askel ymmärtääksemme, miten liikumme”, tutkija sanoi.

”Koko hermosolujen kanta korreloi ja ne heilahtelevat yhdessä”, hän lisäsi.

Glamourin mukaan seuraavan kerran, kun teet virheen, ei kannata turhautua ja tympääntyä itseensä, sillä virheitä on tavallaan tarkoituksin tehdä toisinaan.

Tutkimus julkaistiin Neuron-journalissa ja voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Glamour