Jos kiloja alkaa kertyä, voi yksi tekijä sen taustalla olla myös oma työ.

Töitä tehdessä ja uralla edetessä paino saattaa nousta. Health.com-sivuston mukaan tähän on monia syitä.

”Siihen liittyy niin ruokavalio, liikunta ja käytös”, lääkäri Katherine Tryon sanoi.

Alle on listattu muutamia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa siihen, lihottaako työsi sinua.

1. Istuminen tuntitolkulla

Selvin syy työhön liittyvään painnnousuun on liikunnan puute, jota monilla työntekijöillä on päivän aikana. Tutkimukset ovat osoittaneet päivän aikana seisovien ja liikkuvien työntekijöiden polttavan enemmän kaloreita, mikä voidaan kääntää alhaisempaan painonnousuun ajan myötä, mutta tästä huolimatta brittiläinen, vuonna 2013 julkaistu tutkimus ei löytänyt vahvaa kytköstä istuen vietetyn ajan ja liikalihavuuden väliltä. Jatkuva istuminen ei kuitenkaan auta asiaa.

2. Pitkät työmatkat

Sen lisäksi, että työpisteen ääressä istutaan tuntitolkulla, kuluu aikaa myös paljon työmatkoihin. Julkista liikennettä käyttävillä ja pyöräilevillä ja kävelevillä on kuitenkin alhaisempi painoindeksi kuin heillä, jotka kulkevat autolla.

3. Työstressi

Suuret stressihormoni kortisolin tasot voivat laukaista rasvaisen ruuan ja herkkujen himon sekä voivat saada kehon pitämään kiinni rasvasta ja säilöä sitä keskivartalolle. Saatat myös tuntea tarvetta luopua terveellisistä tavoista edetäksesi urallasi.

”Ehkä olet tottunut menemään lounaalla kävelylle, mutta sitten vaihdoit työpaikkaa tai sait ylennyksen ja yhtäkkiä kaikkien huomio on kiinnittynyt sinuun”, ravitsemusterapeutti Frances Largeman-Roth totesi ja jatkoi:

”Sinusta voi tuntua, että päivittäinen taukosi työpaikalta ei ole enää hyväksyttävää, joten olet paikallasi enemmän ja painosi kärsii.”

4. Myöhäisiltaan venyneet työpäivät

Työntekijät, jotka tekevät töitä myöhään ehtiäkseen ajoissa ennen deadlinea tai pysyäkseen raskaan työurakkansa perässä, voinevat myös syyttää unirytmiään painonnoususta. Yhdessä tutkimuksessa aikuiset, jotka nukkuivat vain 4-5 tuntia viitenä yönä lihoivat enemmän kuin he, jotka nukkuivat 8 tuntia – kiitos ruokien, joita he söivät yön tunteina.

5. Työpaikan herkut

Monissa työpaikoissa on aina joku, jolla on herkkuja tarjolla muille, Largeman-Roth sanoi.

”Tiedämme, että kun jotain herkullista laittaa näkyvästi esille, ihmiset syövät sitä enemmän kuin jos se olisi piilossa”, hän kertoi.

Sama koskee myös ylimääräisiä jälkiruokia ja herkkuja, joita on voinut jäädä ruokatiloihin.

”Jos työpaikalla on yhteinen tila herkuille ja tiedät sen olevan heikkoutesi, sinun on parempi pysytellä pois houkutusten ääreltä”, Largeman-Roth totesi.

6. Työkavereiden ruokatottumukset

Jos käyt säännöllisesti syömässä työkavereidesi kanssa, voi heidän epäterveellinen ruokavalionsa tarttua sinuunkin. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan ihmisillä on taipumusta ”mukautua” syömistapoihin sosiaalisissa ympäristöissä. Eli toisin sanoen, jos tiedät muiden tilaavan paljon rasvaa sisältävää ruokaa, teet todennäköisesti itsekin samoin. Largeman-Rothin mukaan moni haluaa sopeutua joukkoon sen sijaan, että olisi poikkeus ja näin tilaa syötäväksi jotain, mitä ei normaalisti tilaisi.

7. Hissi

Jos työpaikalla on hissi, harva valitsee silloin portaat. Tryonin mukaan kävelemällä portaita – edes niin, että jäisit pois muutamaa kerrosta aiemmin – voi lisätä arvokasta kaloreiden polttoa päivääsi.

8. Työmatkat

Työmatkojen syöminen ja juominen voi kerääntyä vyötärölle. Largeman-Rothin mukaan päivälliset firman piikkiin, suuret ateria asiakkeiden tai yhteistyökumppaneiden kanssa ja paikallisen ruokakulttuurin houkutus ovat kaikki todennäköisiä laukaisijoita ylensyönnille jopa sellaisen henkilön kohdalla, kuka normaalisti kotonaan söisi todella terveellisesti.

9. Yövuorot

Yövuoroissa olevat voivat omata suuremman riskin liikalihavuuteen kuin päivävuorossa olevat, käy ilmi Boulderissa sijaitsevan Coloradon yliopiston tutkimuksesta. Tutkijoille selvisi, että osallistujat kuluttivat vähemmän kaloreita kolmen päivän aikana, kun he nukkuivat päivällä ja valvoivat ja söivät yön aikana, kuin he kuluttivat normaalin aikataulunsa aikana.

10. Häiritty syöminen

Työpisteellä syöminen voi toimia vastoin painoasi monella tavalla. Ensinnäkin sinulta menee ohi liikunta, jota saisit, kun kävelisit hakemaan lounasta jostain, mutta sen lisäksi sinulta menee koko syömishetki ohi.

”Teet monta asiaa yhtä aikaa: vastaat sähköposteihin, soittelet ihmisille ynnä muuta etkä keskity ruokasi nautittavuuteen tai täyttävyyteen”, Largeman-Roth sanoi.

”Tuntia myöhemmin olet jo lähes unohtanut syöneesi lounasta ja tarraat jo johonkin uuteen syötävään ilman, että hoksaat vasta syöneesi”, hän päätti.

Lähde: Health.com