Jos ikuistat jokaisen mielenkiintoisen hetken Instagramiin, voi se tehdä onnellisemmaksi.

Etenkin nuorisoa kritisoidaan nykyisin runsaasti siitä, kuinka paljon he keskittyvät älypuhelimiinsa ja some-julkaisujen tekemiseen, mutta uuden tutkimuksen mukaan siinäkin voi olla hyvät puolensa.

Metro kertoo tutkimuksen paljastaneen, että käyttämällä aikaa hetken ikuistamiseen kuvaksi sen sijaan, että vain eläisi ja kokisi kyseisen hetken, hetkestä nauttii enemmän.

Tutkijat toteuttivat yhdeksän kokeilua mitaten kuinka paljon ihmiset nauttivat erilaisten aktiviteettien tekemisestä, kuten aterian syömisestä, museossa vierailemisesta ja kaupunkiin tutustumisesta.

Tutkimuksessa ilmeni, että osallistujat nauttivat enemmän, kun ikuistivat kokemuksen puhelimellaan kuin tehdessään aktiviteetteja ilman puhelimia. Metron mukaan tämä johtuu siitä, kuinka paljon keskittyy meneillään olevaan hetkeen.

Monet sanovat, kuinka jotain ei voi todella kokea, jos on puhelin samalla nenän edessä, mutta tutkijat paljastivat, että kuvia ottaneet olivat enemmän mukana hetkessä kuin he, joita kiellettiin ottamasta kuvia. Tämä johtuu siitä, että tietoisesti ottaessa valokuvaa huomio keskittyy siihen, mitä katsoo, mikä taas voimistaa koettua mielihyvää.

”Selvitimme, että ihminen katsoo maailmaa hieman eri tavoin, koska etsii asioita, joita haluaa ikuistaa ja joista haluaa pitää kiinni”, tutkimuksen tekoon osallistunut Kristin Diehl kommentoi.

”Tämä saa ihmiset olemaan enemmän mukana kokemuksessa ja heillä on tapana nauttia siitä enemmän”, hän lisäsi.

Jos et kuitenkaan ole innostunut Instagramista, voit silti hyödyntää tätä vaikutusta. Diehlin mukaan valokuvan ottamisen suunnittelu on se, mikä tuo iloa, ei itse valokuvan ottaminen. Eli jos keskityt ikuistamaan hetkiä ”valokuviksi” mieleesi, tutkimuksessa tehty havainto pätee – kyse on vain olemisesta mukana hetkessä, jota koet.

Jos taas olet innostunut Instagramista, voit käyttää tutkimustulosta puolustuksena, jos joku ihmettelee, miksi ikuistat niin monia hetkiä valokuviksi sen sijaan, että vain keskittyisit kokemaan niitä.

Tutkimus ilmestyi Journal of Personality and Social Psychology -julkaisussa. Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: Metro