Etenkin Yhdysvalloissa on neuvottu välttämään yhdessä asumista ennen avioliittoa, mutta tämä tutkimus kumoaa kyseisen neuvon.

Tutkimukset ovat muodostaneet aiemmin yhteyden yhdessä asumisen ennen avioliittoa ja avioeron todennäköisyyden välille. Tämä tutkimus on kuitenkin saanut selville, että yhdessä asumisella ennen avioliittoa ei ole mitään tekemistä avioeron kanssa.

Nykyajan perheiden neuvostolle tekemässään tiedotteessa Pohjois-Carolinan yliopiston sosiologi Arielle Kuperberg kertoo, että otettaessa huomioon ikä, jolloin yhteen muuttaminen tapahtuu, ei avioeron määrissä ole eroa yhdessä asuneiden ja vasta naimiisin menon myötä yhteen muuttaneiden välillä.

”Yhdessä asuminen ei aiheuta avioeroa”, Kuperberg kommentoi Live Sciencelle.

Kuperberg käytti tutkimuksessaan Yhdysvaltain hallituksen teettämän kansallisesti edustavan tutkimuksen tietoja. Kuperberg keräsi tietoja yli 7 000 ihmisestä, jotka ainakin kerran olivat olleet naimisissa, käyttäen tutkimuksen vuosien 1995, 2002 ja 2006 versioita ja sisällytti tietoihinsa sen, milloin yhteen muuttaminen tapahtui ja milloin mahdollinen avioero tapahtui.

Aiheesta tehdyt aiemmat tutkimukset ovat verranneet yhdessä asuneiden ja vasta häiden jälkeen yhteen muuttaneiden avioerojen määriä käyttäen ikää, jolloin avioliitto on solmittu. Kuperberg toimi kuitenkin eri tavoin ja hän vertaili suhteita käyttäen päivää ja ikää, jolloin yhteen muuttaminen tapahtui.

Kuperbergin mielestä yhteen muuttamisen päivä on päivä, jolloin pari ottaa avioliittoroolit käyttöönsä huolimatta siitä, ovatko he naimisissa vai eivät. Tämän tavan avulla Kuperberg ei löytänyt mitään yhteyttä siinä, olivatko parit asuneet yhdessä ennen avioliittoa ja heidän avioerojensa määrässä.

Kuperbergin mukaan käännekohta kumppanin valitsemisessa tapahtuu noin 23-vuotiaana.

”Silloin ihmiset voivat valita kumppanin, joka on sopivampi. Ehkä he ovat kypsempiä. Heillä on jo pohjaa elämälle”, hän sanoi ja lisäsi, että ajankohta vaikuttaisi sattuvan samaan aikaan collegesta valmistumisen kanssa.

Kuperbergin tiedotteen lomassa oli myös toinen tutkimus, jonka mukaan yhteen muuttaminen on ihan ok, mutta asioiden kiirehtimisellä on haittapuolensa. Cornellin yliopiston sosiologi Sharon Sassler haastatteli yli 150 yhdessä asuvaa.

Sassler sai selville, että suurin osa college-tutkinnon omaavista yhdessä asuvista pareista muutti saman katon alle pidemmän yhdessä olemisen jälkeen. Yli puolet heistä oli ollut parisuhteessa yli vuoden ennen yhteen muuttamista, keskiarvolta 14 kuukautta.

Heistä, joilla ei vielä ollut college-tutkintoa, yli puolet muutti yhteen alle puolen vuoden yhdessä olemisen jälkeen. Taloudelliset tarpeet vaikuttivat työntävän ihmisiä asumaan yhdessä ennen kuin he olivat siihen oikeasti valmiita, Sassler kirjoitti Live Sciencen mukaan Kuperbergin tutkimuksen mukana tulleessa kommentissa.

Lähde: Live Science