Negatiivinen suhtautuminen työhösi uran varhaisessa vaiheessa voi näkyä terveysongelmina jo nelikymppisenä.

Varmasti jokainen toivoo, että nauttisi työstään ja saisi tehdä sitä, mitä rakastaa, mutta näin ei valitettavasti ole kaikkien kohdalla, ja tutkimus on tuonut ikäviä uutisia heille, jotka eivät voi sietää työtään.

Metron mukaan jo varhaisessa vaiheessa työtään vihaavilla on todennäköisemmin sekä terveys- että mielenterveysongelmia myöhemmällä iällä.

Tutkimusta varten Ohion osavaltionyliopiston tutkijat perehtyivät tietoihin noin 6 400 amerikkalaiselta, jotka osallistuivat National Longitudinal Survey of Youth 1979 -tutkimukseen, jossa seurattiin aikuisia, jotka olivat 14-22-vuotiaita, kun tutkimus alkoi vuonna 1979.

Metron mukaan osallistujia pyydettiin 25-39-vuotiaana arvoimaan työnsä asteikolla 1-4, missä yksi tarkoitti, että ei voi sietää työtään ja 4 sitä, että pitää työstään paljon. Sen jälkeen kun osallistujat olivat täyttäneet 40 vuotta, heitä pyydettiin kertomaan terveysvaivoistaan.

Tutkijat jaottelivat osallistujat neljään ryhmään: 1. jatkuvasti alhaisen työtyytyväisyyden omaavat, 2. jatkuvasti työhönsä tyytyväiset, 3. aluksi alhaisen työtyytyväisyyden omanneet, mutta tyytyväisyys parani myöhemmin ja 4. korkeaa tyytyväisyyttä tunteneet, joilla tyytyväisyys laski uran aikana. 2. ryhmään kuuluneita käytettiin tutkimuksessa vertailukohtana.

Metron mukaan tutkimuksessa selvisi, että osallistujien mielenterveyteen vaikutti eniten se, kuinka paljon he pitivät työstään. He, jotka kertoivat alhaisesta työtyyväisyydestä uran alkuvaiheilla, saivat huonommat tulokset kaikissa viidessä mielenterveystutkimuksessa ja kertoivat vaikeuksista nukkua, masennuksesta ja ahdistuksesta myöhemmällä iällä.

Alempiin ryhmiin kuuluneet myös kertoivat huonommasta fyysisestä terveydestä, mutta Metron mukaan mielenterveyden suhteen vaikutukset olivat suuremmat.

Tutkijat myös huomauttivat, että tämä voi olla vasta alkua, sillä osallistujia tutkittiin, kun he olivat vasta nelikymppisiä.

”Suurempi määrä mielenterveysvaivoja heidän kohdalla, kenellä on alhainen työtyytyväisyys, voi olla merkki tulevista fyysisistä vaivoista”, tutkimusta tekemässä ollut sosiologian apulaisprofessori Hui Zheng Ohion osavaltionyliopistosta kommentoi.

”Lisääntynyt ahdistus ja masennus voi johtaa sydän- ja verisuoniongelmiin tai muihin terveysongelmiin, jotka eivät ilmene kuin vasta myöhemmällä iällä”, apulaisprofessori lisäsi.

Metron mukaan tutkimus ei kuitenkaan tarjoa pelkästään huonoja uutisia: jos alkuun vihasit työtäsi, mutta myöhemmin aloit olla tyytyväisempi sen suhteen, eivät terveysongelmasi ole niin pahoja kuin heillä, jotka jatkuvasti inhoavat valitsemaansa uraa.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: Metro