Itsensä vertaaminen kavereihin sosiaalisessa mediassa ei tiedä hyvää mielenterveyden kannalta.

Sosiaalisella medialla voi olla hyvä tai huono vaikutus sinun hyvinvointiisi ja se pitkälti riippuu siitä, miten käytät sitä. Yksi tapa on kiistatta negatiivinen: jos vertaat itseäsi kavereihisi.

Lancasterin yliopiston tutkijat analysoivat masennuksesta ja sosiaalisen median sivustoista tehtyjä 30 tutkimusta, joihin oli osallistunut 35 000 ihmistä 14 maasta. Glamourin mukaan tutkijat saivat selville, että kytkös näiden kahden asian välillä vaihteli suuresti, mutta yksi selvä kuvio nousi esiin: kun ihmiset vertasivat itseään nettikavereihinsa, he olivat masentuneempia.

Voi tuntua itsestään selvältä, että itsensä vertaaminen muihin ihmisiin voi vaikuttaa tällä tavoin, mutta Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking -journalissa julkaistun tutkimusanalyysin tuloksista tekee kiinnostavamman se, että tämä vaikutus on voimakkaampi internetissä.

”Selvitimme, että itsensä vertaaminen muihin ihmisiin sosiaalisessa mediassa saa sinut todennäköisemmin tuntemaan olosi masentuneeksi kuin itsesi vertaaminen muihin nettimaailman ulkopuolella”, tutkimusta johtanut David Baker kommentoi tuloksia.

Bakerin mukaan toinen tekijä, joka korreloi masennuksen kanssa oli se, että antoi virtaalielämän ryöpytä aidon elämän puolelle.

”Jos kirjaudut sisään ja näet jotain ja ajattelet sitä edelleen jälkikäteen, se voi saada sinut masentumaan”, tutkija sanoi.

Aiemmin toinen tutkimus on todennut, että some-sivustoja usein selaavilla on suurempi todennäköisyys sairastua masennukseen. Tämän lisäksi tutkimuksissa on todettu Facebookin voivan huonontaa nuorten naisten kehonkuvaa ja kuinka Facebookin käytöstä luopuminen vähentää stressiä ja tekee onnellisemmaksi.

Itseäsi ajatellen voi siis olla hyvä idea vähentää somessa vietetyn ajan määrää tai ainakin välttää itsensä vertaamista muihin.

Lähde: Glamour