Vauvalle lepertelyssä on todettu hyviä puolia.

Vauvakieli tai hoivakieli on vanhempien tapa puhua melodisesti lapselle, mutta nykyajan vanhemmuuspiireissä sitä ei katsota hyvällä. Popsugarin mukaan vauvan kehityksen asiantuntijat ovat vuosikymmenien ajan suositelleet parhaaksi tavaksi opettaa vauvalle aikuisten kieltä puhumalla kuin vauva olisi aikuinen, sillä näin lapsi kuulee aikuisten ääniä, rytmiä ja äänenäsävyä, jotka hänen on tarkoitus lopulta oppia.

Rutgersin yliopiston tutkimus on kuitenkin selvittänyt, että vanhempien vaistomainen tapa käyttää vauvakieltä on hyvä asia.

”Intuitiomme ovat yllättävän oikeassa”, tutkimusta tehnyt Rutgersin matematiikan ja tietojenkäsittelyopin apulaisprofessori Patrick Shafto sanoi.

”Miksi puhumme hassusti lapsille? Itse asiassa auttaaksemme heitä oppimaan kielen relevantteja ominaisuuksia”, hän jatkoi.

Yhdessä tohtoritutkinnon suorittaneen tutkija Baxter Eavesin kanssa tutkijat purkivat aikuisten puheen vokaaliäänteitä ja sitten loivat matemaattisia malleja, jotka ennustivat ymmärrettäviä puhekuvioita tyhjästä, osoittaakseen, miltä voisi näyttää, jos puhe olisi suunniteltu todella opettamaan lapsia.

Popsugarin mukaan tämän jälkeen he vertasivat heidän keksittyä opetuskuviota erilaisiin puhetapoihin, joita aikuiset suuntaavat toisiinsa ja vauvoihin ja saivat selville, että vauvoille suunnattu puhe sopi paremmin opetuskuvioon.

”Äänteet, jotka on valittu, liioittelevat tärkeitä ominaisuuksia, joihin vauvojen täytyy kiinnittää huomiota ja joista oppia”, Shafto sanoi.

”Jos liioittelet oikealla tavalla, siitä seuraa oppija, joka oppii nopeammin vähemmästä tiedosta”, hän lisäsi.

Shafton mukaan lopulta vauvan aivot pystyvät käsittelemään vauvakieltä säännölliseksi kieleksi. Tutkimus julkaistiin Psychological Review -journalissa.

Popsugarin mukaan tutkimus ei kuitenkaan tuonut selkoa siihen, johtaako aikuisten tapa puhua tai vauvakieli esimerkiksi fiksumpaan lapseen. Vauvoille suunnatun puheen todistaminen opettavaisemmaksi on vaikeaa, koska vauvat ovat liian nuoria puhumaan – vain aika näyttää, mitä lisättyjä kielitaitoja he ovat oppineet, jos edes ovat sellaisia oppineet.

Mitä mieltä sinä olet vauvakielen käyttämisestä? Kommentoi alla!

Lähde: Popsugar