Moni mieltää näyttävänsä paremmalta selfiessä kuin toisen ottamassa kuvassa, mutta ulkopuoliset ajattelevat toisin.

Selfie-kuvia säännöllisesti ottavilla on Toronton yliopiston tutkimuksen mukaan taipumus yliarvioida omaa viehättävyyttään kuvissaan. He myös ajattelevat näyttävänsä selfiessä paremmalta kuin toisen henkilön ottamassa valokuvassa.

Social Psychological and Personality Science -journalissa julkaistua tutkimusta varten 198 korkeakouluopiskelijaa ottivat selfiet itsestään sekä olivat toisen henkilön kuvattavana. Heistä sata kertoi ottavansa selfieitä säännöllisesti.

Jokainen osallistuja arvioi kuvansa sen mukaan, kuinka viehättävältä ja pidettävältä kuva voisi vaikuttaa sosiaalisessa mediassa. Tämän jälkeen 178 henkilöä arvioi samat valokuvat viehättävyyden ja pidettävyyden mukaan sekä kertoi, kuinka narsistiselta kuvassa ollut henkilö vaikutti.

ELLE-lehden mukaan kaikki kuvattavana olleet ajattelivat selfie-kuviensa viehättävyydestä ja pidettävyydestä positiivisemmin kuin niitä arvioineet henkilöt. Tämän lisäksi säännöllisesti selfietä ottavilla oli taipumus mieltää itsensä paremman näköiseksi selfiessään kuin toisen henkilön ottamassa valokuvassa.

”Selfieitä ottaneet yleisesti yliarvioivat selfiensä positiiviset ominaisuudet. Me selvitimme, että selfie-kuvia ottavat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävämmältä ja pidettävämmältä kuin toisten henkilöiden heistä ottamat kuvat”, tutkijat kertoivat ELLEn mukaan.

Todellisuudessa ulkopuoliset arvioijat mielsivät kuitenkin henkilöiden näyttävän selfiessään vähemmän viehättävältä ja vähemmän pidettävältä kuin toisten henkilöiden ottamissa kuvissa (sekä narsistisemmilta)”, tutkijat sanoivat tuloksistaan.

Lähde: ELLE