Esimerkiksi palvelusta kannattaa pyytää tietyllä tavalla, jos haluat lisätä todennäköisyyttä myöntävälle vastaukselle.

Olipa kyse sitten palkankorotuksesta tai pienestä palveluksesta, voi tutkimuksen mukaan tapasi pyytää jotakin vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti pyyntöösi suostutaan. Tutkimus julkaistiin Journal of Experimental Psychologyssa.

Tutkimuksesta uutisoineen Glamourin mukaan Waterloon ja Cornellin yliopistojen psykologit antoivat tutkimukseen osallistuneille tehtävän pyytää tuntemattomia joko sähköpostin välityksellä tai kasvotusten täyttämään kyselyitä ja tekemään oikolukutehtäviä.

Ennen kuin osallistujat toteuttivat psykologien tehtävän, he arvioivat kuinka suurella todennäköisyydellä he saisivat tuntemattomilta myöntävän vastauksen. Kumpikin tapa esittää pyyntö sai samanlaiset onnistumisprosentit osallistujilta, mutta ne olivat pielessä: toisen suhteen osallistujat aliarvioivat ja toisen suhteen yliarvioivat onnistumisensa.

Tutkimuksen mukaan kun osallistujat esittivät pyynnön kasvotusten, he saivat enemmän myöntäviä vastauksia kuin olivat arvioineet etukäteen. Sen sijaan sähköpostia käyttäessä heidän arvionsa myöntävien vastausten suhteen olivat liian optimistiset.

Glamourin mukaan hyvät uutiset ovat, että yleensä ihmiset aliarvioivat todennäköisyyden sille, että saavat sen, mitä haluavat. Samojen tutkijoiden toinen tutkimus paljasti, että tuntemattomat ovat valmiimpia tekemään lahjoituksia tai lainaamaan puhelinta kuin ihmiset olettavat.

Glamourin mukaan ihmisillä on taipumus heijastaa omaa itse-epäilyä muihin ihmisiin tajuamatta, että muiden suurin pelkonsa voi olla pyyntöön kieltäytymisestä aiheutuva vastareaktio. Koska ihmisten ei tarvitse olla tekemisissä vastareaktioiden kanssa näytön takana ollessa, voivat sähköpostin kautta esitetyt pyynnöt olla poikkeus sääntöön.

Joten vaikka palveluksen tai palkankorotuksen pyytäminen kasvotusten voisi tuntua epämukavalta, on parempi kuitenkin kysyä kasvotusten kuin jollain toisella tavalla – silloin saat todennäköisemmin sen, mitä haluat.

Voit lukea tutkimuksesta enemmän täällä.

Lähde: Glamour