Paljon stressaava työ voi aiheuttaa päänvaivaa – kirjaimellisesti.

Stressaava työ voi nostaa aivoverenkiertohäiriön – erityisesti aivoinfarktin – riskiä. Neurology-journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan runsaasti stressiä aiheuttavan työn omaavilla on 22 prosenttia korkeampi riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön kuin vain vähän stressiä aiheuttavan työn omaavilla.

Tutkimustulokset ovat vielä ikävämpiä naisten kohdalla; paljon stressaava työ nostaa naisten aivoverenkiertohäiriön riskiä 33 prosentilla. Tutkimuksesta kertoneen Glamourin mukaan tutkijoille selvisi myös, että runsaasti stressiä aiheuttava työ kasvattaa aivoinfarktin riskiä peräti 58 prosentilla verrattuna heihin, joiden työ ei ole niin stressaavaa.

Tutkimuksessa perehdyttiin kuuden tutkimuksen tuloksiin. Näihin tutkimuksiin oli osallistunut 138 782 ihmistä, joita seurattiin 3-17 vuotta.

Tutkimuksen mukaan eniten stressaavat työt ovat sellaisia, joissa työ aiheuttaa paljon rasitteita työntekijälle eikä olosuhteita voi juuri kontrolloida, koska työt vaativat pitkiä päiviä, niihin liittyy paljon paineita ja ne eivät jätä paljon joustoa aikatauluihisi – kuten tarjoilijoilla tai hoitajilla.

Muissakin vaativissa töissä, kuten opettajan tai tekniikan alan töissä, on omat stressinsä, mutta tutkijoille selvisi, että sen vastapainona työntekijöillä on usein kontrollia työhönsä. Glamourin mukaan vähiten stressaavissa töissä kontrollia on paljon ja rasitteita vähän, kuten luonnontieteilijöillä tai arkkitehdeillä.

Taustalla voi olla monia tekijöitä

Glamourin mukaan tutkijat eivät tarkalleen osaa vielä selittää kytköstä työstressin ja aivoverenkiertohäiriön välillä, mutta uskovat sen liittyvän siihen, miten henkilöt toimivat stressin takia.

”Kytkökseen voi liittyä monia mekanismeja. Työstressi voi edistää epäterveellisiä tapoja, kuten tupakointi, vähäinen liikunta, vähäisempi apua hakeva käytös ja huonot ruokailutottumukset, jotka kaikki ovat tärkeitä riskitekijöitä aivoverenkiertohäiriötä ajatellen”, tutkimuksessa todettiin.

Jos työsi stressaa sinua suuresti, voit koettaa parantaa tilannettasi. Tohtori Jennifer J. Majersikin mukaan voi olla tapoja vähentää työn rasitteita niin, ettet kuitenkaan menetä työtäsi.

”Ongelma ei välttämättä ole meille laitetut vaatimukset, vaan kontrolli, joka meillä on asioista. Kontrollin lisääminen voi olla avain vähentämään stressiä” Majersik sanoi Glamourille.

Etätöitä ja aikaa itselle

Stressin vähentämiseksi kannattaa kysyä esihenkilöltä esimerkiksi mahdollisuutta etätyöhön edes kerran viikossa. Voit myös ehdottaa tapoja, miten voisit enemmän vaikuttaa omiin vastuutehtäviisi tai osallistua enemmän päätösten tekemiseen parantaaksesi omaa kontrolliasi työssäsi.

Glamourin mukaan kannattaisi vähintään koettaa ottaa päivittäin hetkiä, jolloin teet jotain itseäsi varten – oli se sitten lounas työpaikan ulkopuolella, viisi minuuttia rauhoittavaa hengittelyä tai pikainen puhelu tai viesti tukea tarjoavalle ystävälle. Tämä nimittäin voi auttaa pitämään sinut järjissäsi – ja terveenä.

Lähde: Glamour