Runsas kuntoilu ei suojaa yhtä hyvin liikalihavia varhaisemmalta kuolemalta.

Vähäisen liikunnan haitallista vaikutusta terveyteen on tutkittu paljon, mutta usein vanhemman väestön keskuudessa. Ruotsalaistutkimus on korjannut tilannetta tutkimalla aerobisen kunnon ja terveyden suoraa yhteyttä nuoremman väestön keskuudessa.

Science Dailyn mukaan tutkijat seurasivat noin 1,3 miljoonaa miestä keskimäärin 29 vuotta tutkiakseen aerobisen kunnon ja kuoleman välistä suhdetta sekä sitä, miten liikalihavuus vaikutti tuloksiin. Aerobista kuntoa tutkittiin pyytämällä osallistujia pyöräilemään kunnes heidän piti väsymyksen takia lopettaa.

Tutkimuksen mukaan korkeimman aerobisen kunnon viidenneksessä olleilla miehillä oli 48 prosenttia alhaisempi riski menehtyä mihin tahansa syyhyn verrattuna alimpaan viidennekseen. Vahvemmat yhteydet löydettiin kuolemissa, joihin liittyi itsemurha ja alkoholin ja huumeiden väärinkäyttöä.

Science Dailyn mukaan yllättäen tutkijat olivat huomanneet vahvan yhteyden alhaisen aerobisen kunnon ja traumaan liittyvien kuolemien välillä. Tutkimusta tehnyt Peter Nordström ei osannut selittää löydöstä.

”Voimme vain spekuloida, mutta geneettiset tekijät ovat voineet vaikuttaa näihin yhteyksiin otettaessa huomioon, että aerobinen kunto on vahvasti geneettisen ohjauksen alla”, hän kommentoi.

Tutkimuksessa arvioitiin myös fat but fit is ok -konseptia (eli lihava, mutta hyvässä kunnossa). Tutkimuksen mukaan normaalipainoiset miehet kuntoilun tasostaan huolimatta omasivat alhaisemman kuolemanriskin verrattuna liikalihaviin yksilöihin, jotka olivat aerobisen kunnon korkeimmassa luokassa.

Tästä huolimatta hyvän kunnon suhteelliset hyödyt voivat olla parempia liikalihavien kohdalla. Mutta kuitenkin tässä tutkimuksessa korkean aerobisen kunnon hyödyllinen vaikutus väheni liikalihavuuden kasvaessa ja äärimmäisen liikalihavilla sillä ei ollut merkitystä lainkaan.

Science Dailyn mukaan vaikka osallistujien oltua vain miehiä ja osallistujia menehtyi suhteellisen varhaisessa vaiheessa, ei tiedot tue väitettä, että ”fat but fit” on suotuisa tilanne.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Science Daily