Jos torkkunapin painelu on sinulle tuttua puuhaa, tuovat tutkimukset sinulle hyviä uutisia.

Monilla on vaikeuksia nousta ylös sängystä heti herätyskellon soitua ja sen sijaan painelevat torkkunappia kenties useammankin kerran. Torkuttamisella ei ole kuitenkaan kovin hyvä maine; torkuttajat mielletään Business Insiderin mukaan usein laiskaksi sekä kurittomiksi ja monet uskovat, että torkuttaminen joka aamu voi laittaa vuorokausirytmin sekaisin.

Jos kuitenkin tunnistat itsesi torkuttajaksi, on tutkimuksissa saatu tuloksia, jotka voivat miellyttää sinua. Torkuttajana saatat nimittäin olla älykkäämpi, luovempi ja jopa onnellisempi kuin he, jotka onnistuvat nousemaan ylös heti herätyskellon soitua.

Vuonna 2009 julkaistu, mutta säännöllisesti esiin nouseva Why night owls are more intelligent -niminen brittitutkimus on yhdistänyt torkuttamisen luovuuteen, älykkyyteen ja itsenäiseen mieleen. Business Insiderin mukaan tutkimusta tehneet Satoshi Kanazawa ja Kaja Perina väittävät, että ihmiset ovat sopeutuvampia elämään kuten esi-isämme (sänkyyn aikaisin illalla ja ylös aikaisin aamulla) ja että kyky sopeutua moderniin elämään on merkki merkittävästä älykkyydestä.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että vaatii älykkyyttä toimia torkkunapin kanssa, koska se on erittäin tuore keksintö eikä evoluutio ole valmistanut ihmisiä sitä varten. Toinen yhteys on Business Insiderin mukaan intuitiivisempi: jos ihmiset oppivat kuuntelemaan oman kroppansa tarpeita kellojen ankarien sääntöjen sijaan, voivat he todennäköisemmin tavoitella omia intohimon kohteitaan ja löytää ratkaisuja ongelmiin, mikä tekee heistä luovempia ja itsenäisiä.

Nämä tutkimustulokset vaikuttaisivat Business Insiderin mukaan saavan tukea Southhamptonin yliopiston tutkimuksesta vuodelta 1998, missä verrattiin 1229 miehen ja naisen sosioekonomisia olosuhteita heidän unirytmeihinsä. Tutkimuksessa pöllöiksi (menivät nukkumaan kello 23 jälkeen ja heräsivät kello 08 jälkeen) kutsutuilla ihmisillä oli paremmat tulot ja yleisesti mukavammat elämäntavat.

Tutkimusten tuloksista huolimatta sängyssä ei kannata viettää liikaa aikaa. Business Insiderin mukaan vaikka yökyöpelit ovat onnellisempia ja fiksumpia, on liiallisessa sängyssä olemisessa omat merkittävät riskinsä: 12 tuntia tai enemmän sängyssä viettäneillä on osoitettu olevan merkittävästi suurempi ennenaikaisen kuoleman riski.

Joten vaikka torkuttaisitkin, muista myös viettää riittävästi aikaa jalkeilla. Jos taas heräät väsyneenä, koeta huolehtia siitä, että nukutu laadukkaat yöunet – aiemmin julkaistussa artikkelissa kerrotaan, mitkä ovat hyvien yöunien neljä määrittelevää tekijää.

Lähde: Business Insider