Vihkisormus on useissa kulttuureissa vasemmassa nimettömässä ja sille on romanttinen selitys.

Mentäessä kihloihin ja naimisiin, laitetaan sitoutumista toiseen ihmiseen osoittava sormus usein vasemman käden nimettömään sormeen. Tämä on yleistä tietoa, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi näin tehdään?

Brittilehti Metron mukaan syy on 1500-luvulla olleesta uskomuksesta, että vasemmasta nimettömästä kulki verisuoni suoraan sydämeen. Verisuonta kutsuttiin latinaksi nimellä vena amoris, ”rakkauden suoni”.

Tämän nimen perusteella avioetiketin ”asiantuntijat” kirjoittivat, että olisi vain järkevää pitää vihkisormusta tässä sormessa. Näin naimisiin menevä pari julistaisi ikuista rakkautta toisiaan kohtaan.

Vihkisormuksen paikan tausta on siis aika romanttinen eikä paikka ole muuttunut, vaikka lääketiede on myöhemmin selvittänyt, että sormien verisuonisto on samankaltainen eikä ole vain yhtä ”rakkauden suonta”.

Toisissa kulttuureissa ja maissa monet pitävät vihkisormusta kuitenkin eri sormessa, kuten oikean käden nimettömässä. Tälle on Metron mukaan monia syitä:

Vapaus valita

Mikään laki ei sano, että vihkisormus pitäisi laittaa vasempaan käteen. Jos oikea on mieluisampi, on se täysin hyväksyttyä laittaa myös oikeaan käteen.

Erilainen kulttuuri

Jokaisella kulttuurilla on omat perinteet. Esimerkiksi monissa Keski-Euroopan maissa parit laittavat vihkisormukset oikean käden nimettömään.

Metron mukaan Saksassa pariskunnat laittavat kultaisen sormuksen vasempaan käteen ennen häitä. Häiden jälkeen sormus siirretään oikeaan käteen yhtenäisyyden symboliksi.

Terveydelliset syyt

Terveyteen liittyvien syiden takia voi vasemman nimettömän käyttö olla vaikeaa, joten he suosivat oikeaa. Nivelreuma ja muut nivelsairaudet voivat aiheuttaa rystysten turvotusta toisessa kädessä, joten sormuksen laittaminen tai ottaminen pois voi olla vaikeaa. Kivun tai muiden ongelmien välttämiseksi sormusta pidetään toisessa kädessä.

Jos olet vasenkätinen

Oikeassa kädessä vihkisormuksen pitäminen voi tarkoittaa sitä, että henkilö on vasenkätinen eikä halua sormuksen kuluvan dominoivan käden käytöstä. Tämä on vain tapa varmistaa, että sormus pysyy suojassa.

Lähde: Metro