Tältä näyttää masennus.

CallMeKatin videolla nähdään nuori nainen, joka kamppailee masennuksen kanssa. Video on tehty sillä tarkoituksella, että se voisi auttaa ihmisiä ymmärtämään niitä ajatuksia, joita masennuksesta kärsivän mielessä käy.

Videon kuvauksessa kerrotaan, että videon tarkoituksena on korjata yleisiä väärinkäsityksiä siitä, että masentunut ihminen jotenkin valitsisi tietoisesti oman olotilansa; että katsellaan vain ulos ikkunasta ja kuunnellaan surullista musiikkia. Todellisuudessa masennus on hyvinkin kontrolloimatonta, eikä siihen voi itse vaikuttaa.

Nainen kertoo, ettei ole itse koskaan kärsinyt masennuksesta, mutta on tuntenut ja elänyt ihmisten kanssa, jotka ovat kärsineet bipolaarisista oireista eli kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Hän korostaa, ettei hänen tehtävänään tai tarkoituksenaan ole kertoa ihmisille miten masennuksesta tulisi toipua.

Masennukseen on kuitenkin olemassa apua. Mikäli epäilet kärsiväsi masennuksesta, kannattaa käydä ammattilaisen vastaanotolla.

”Usko minua, se on ainut tapa edetä.”, mainitaan YouTube-videon kuvauksessa.

Jos kamppailet mielenterveysongelmien kanssa, muista että et ole yksin ja apua on saatavilla. Apua, tietoa ja tukea voit saada esimerkiksi MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ja Mielenterveystalon sivustojen kautta.

Valtakunnallinen kriispuhelin päivystää suomen kielellä numerossa 09 2525 0111 vuoden jokainen päivä ja yö arkisin klo 09.00–07.00 ja viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti, ja puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea – voit lukea lisää kriisipuhelimesta täällä.

Mielenterveystalon sivuilla on listattu myös paikkakuntakohtaisemmin yhteistietoja auttaville tahoille. Sivustolla on listattu eri alueiden palveluita, jotka auttavat 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä – voit etsiä paikallisia yhteystietoja täältä.

Jaa mielellään oma tarinasi alla, jos olet kokenut tai tiedät jotain masennuksesta ja mielenterveysongelmista – se voi auttaa muita samassa tilanteessa olevia.