Ruotsi nappasi kärkipaikan tuoreessa vertailussa, kun taas esimerkiksi Yhdysvallat sijoittui kauemmas kärjestä.

Suomessa on hyvä olla tyttö, ilmenee Pelastakaa lapsetjärjestön julkaisemasta Every last girl -raportista. Raportin mukaan Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö – kärkipaikka meni rajanaapuri Ruotsille ja Norja sijoittui kolmanneksi.

Pelastakaa lapset -järjestön vaikuttamistyön neuvonantaja Sanna Vesikansa kertoi Helsingin Sanomille, että muihin maihin verrattuna Suomessa pärjätään hyvin.

”Suomessa naiset kouluttautuvat ja äitiyskuolleisuus on maailman pienintä. Täällä on hyvä olla tyttö”, Vesikansa kommentoi.

Vesikansan mukaan selvitys ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Suomessa olisi kehitettävää. Hän huomauttaakin Helsingin Sanomien haastattelussa, että tyttöjen mahdollisuuksia kuvaava indeksi huomio naisten koulutuksen, mutta ei esimerkiksi urakehitystä ja ammattivalintojen sukupuolittumista.

Raportissa vertailtiin 144 maata. Sijoitukseen vaikuttivat se, kuinka paljon maassa on lapsiavioliittoja, teini-ikäisiä synnyttäjiä, äitiyskuolleisuutta, yläkoulusta valmistuvia sekä naiskansanedustajia mieskansanedustajiin suhteutettuna.

Helsingin Sanomien mukaan Pelastakaa lapset -järjestön raportti sisälsi myös yllätyksiä, kun esimerkiksi Yhdysvallat sijoittui vasta 32. sijalle, jääden esimerkiksi Algerian ja Kazakstanin taakse. Syy sijoitukselle on se, että Yhdysvalloissa on suhteellisen paljon teini-ikäisiä äitejä ja äitiyskuolleisuutta.

Raportin mukaan tyttöjen kannalta huonoimpia maita ovat ne, jotka ovat maailman köyhimpien maiden joukossa. Listauksen häntäpään maista monet sijaitsevat Afrikassa ja viimeistä paikkaa pitää Niger.

Vaikka tyttöjen aseman parantamisessa on tapahtunut edistysaskelia, on työtä silti paljon esimerkiksi lapsiavioliittojen kohdalla. Raportin mukaan joka vuosi 15 miljoonaa tyttöä menee naimisiin ennen kuin täyttää 18 vuotta.

Tehtävää on myös lapsiäitiyden saralla, kuten kerroimme kansainvälisenä tyttöjen päivänä julkaistussa artikkelissa. Vuosittain arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tulee äidiksi – voit lukea aiheesta lisää täällä.

Raportti on toinen tuore listaus, jolla Suomi on pärjännyt hyvin. Kerroimme Aleksis Kiven päivänä, kuinka Suomi on maailman turvallisin maa – voit lukea aiheesta lisää täällä.

Voit tutustua Pelastakaa lapset -järjestön julkaisemaan raporttiin kokonaisuudessaan täällä.

Lähde: Helsingin Sanomat