Akne on kiusallinen ja inhottava ihosairaus, josta monet onneksi pääsevät eroon teini-iän ohitettuaan.

Vaikka akne yhdistetäänkin enemmän teini-ikäisiin, kärsivät yhä useammat aikuiset, etenkin naiset, aknesta. Aknen taustalla voivat olla hormonaaliset tekijät.

Nämä neljä tekijää auttavat sinua päättelemään, onko aikuisiän aknesi hormonaalista:

1. Ajoitus

Akne voi paheta aina tietyissä kuukautiskierron vaiheissa. Monilla naisilla ihon kunto huononee viikkoa ennen kuukautisten alkamista. Toisilla finnejä pukkaa kuukautisten aikaan, toisilla jopa ovulaation aikana. Tarkkaile ihon ja kuukautiskierron yhteyttä.

2. Sijainti

Akne, jota ilmenee poskipäiden alapuolella ja leukalinjan myötäisesti on usein hormonaalista, toisin kuin otsassa ja nenässä esiintyvä akne.

3. Ulkomuoto, koko ja herkkyys

Hormonaalisista tekijöistä johtuvat finnit ovat usein kosketusarkoja ja akne on kystistä ja syvällä ihossa. Iholla voi tuntua kipua ja kiristystä vaikka et edes koskisi siihen, mutta myös esimerkiksi kasvojenpesun aikaan ihoa koskettaessa finnit ovat kipeitä. Tämänkaltainen akne jättää herkästi arpia, joten älä puristele finnejä! Paikallishoito tehoaa huonosti hormonaaliseen akneen ja sen ansiosta iho saattaa kuivua ja hilseillä finnien päältä, auttamatta itse finniongelmaan.

4. Hoitovaste

Jos iho reagoi hormonaalisen ehkäisyn käytön aloitukseen tai lopetukseen aknella, se on todennäköisesti hormonaalista. Myös hoitotuotteiden huono teho on merkki, sillä hormonaalisessa aknessa ongelman syy ei ole ihon pinnalla vaan hormonitasapainossa eli koko kehossa.

Jos epäilet omien iho-ongelmiesi olevan hormonaalisia, kannattaa hakeutua gynekologin tai ihotautilääkärin juttusille. Myös hormonaaliseen akneen on mahdollista löytää helpotusta.

Lähde: Mind Body Green