Naisten tekemää koodia hyväksyttiin enemmän, mutta vain jos koodarin sukupuolta ei mainittu.

Tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden toteuttaman tutkimuksen mukaan naiset mielletään miehiä paremmiksi koodareiksi. Muut koodarit hyväksyivät GitHub-sivustolle syötettyä naisten tekemää koodia enemmän kuin miesten – jos koodin tehneen sukupuoli ei ollut tiedossa.

The Guardianin mukaan tutkimustaan varten tutkijat perehtyivät noin 3 miljoonaan pull requestiin (koodia, jota on kirjoitettu jonkun toisen projektiin), joita oli jätetty GitHubiin. Tutkijat saivat selville, että naisten tekemää koodia hyväksyttiin enemmän (78,6%) kuin miesten tekemää koodia (74,6%).

Koettaessaan selvittää syytä erolle, tutkijat perehtyivät useisiin tekijöihin, kuten tekivätkö naiset pienempiä muutoksia alkuperäiseen koodiin (eivät tehnee) tai pärjäsivätkö naiset paremmin vain tietyissä ohjelmointikielissä.

”Naisten koodin hyväksymismäärät olivat miehiä paremmat jokaisen top 10 -ohjelmointikielen suhteen, vaihtelevissa määrin”, tutkijoille ilmeni.

The Guardianin mukaan tutkijat epäilivät, voisivatko naiset hyötyä sukupuoleen kohdistuvista ennakkoluuloista; ohjelmistokehittäjät suosisivat naisten koodia alalla, jossa naiset ovat selvästi vähemmistönä – ohjelmistkehittäjistä 11,2 prosenttia on naisia vuonna 2013 julkaistun kyselytutkimuksen mukaan.

Tätä selvittääkseen tutkijat erottelivat niiden naisten profiilit, joissa kerrottiin heidän sukupuolensa, erilleen niistä profiileista, joissa sukupuoli ei tullut ilmi.

The Guardianin mukaan tämän avulla tutkijat paljastivat, että naisten koodi hyväksyttiin miehiä todennäköisemmin, jos heidän sukupuoltaan ei voinut tunnistaa. Jos sukupuoli oli selvillä, hyväksyttiin naisten koodia huonommin kuin miesten.

”Tuloksemme viittavaat, että vaikka naisten koodi GitHubissa voi olla pätevämpää, ennakkoluuloja naisia kohtaan on kuitenkin olemassa”, tutkijat totesivat.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: The Guardian