Samppanjastaan kuuluisa Dom Pérignon sanoi kuulemma maistavansa tähtiä keksiessään kyseisen kuplivan juoman. Moni tuskin väittää vastaan, sillä parhaimmillaan samppanja voi tosiaan olla yksi elämän suurimmista nautinnoista.

Mutta vaikka kuinka nauttisimmekin tuosta juomasta, monikaan meistä ei välttämättä osaa valita sitä parhaimmalta maistuvaa samppanjaa. Niinpä The Independent jututti asiantuntijaa, joka neuvoi, mitä samppanjasta pitäisi tietää.

Erilaiset laadut

Kuten tavallisiakin viiniä, myös samppanjaa saa sekä kuivana että makeana. Samppanjaa valmistavalla Laurent-Perrierillä työskentelevän Daniel Brennanin mukaan samppanja on kuitenkin kuiva viini.

”Siinä on jonkin verran rypäleistä jäänyttä sokeria, mutta jotta hapokkuuden ja sokeritason välille saadaan hieno tasapaino, jonkin verran sokeria lisätään. Demi sec -samppanjassa on eniten sokerijäämiä”, Brennan selittää.

Yleisin samppanja on brut, joka on myös samppanjoista kuivin. Samppanjalaadut vaihtelevat makeudessa tässä järjestyksessä kuivimmasta makeimpaan:

  • Extra/ultra brut
  • Brut
  • Extra sec
  • Sec
  • Demi sec
  • Doux

Mitä samppanjalta kannattaa toivoa?

”Kaikkein ensimmäiseksi kannatta kiinnittää huomioita ulkonäköön. Huomioi samppanjan väri, koko sekä kuplien hienous. Nuoremmat samppanjat ovat vaaleita, vanhemmat tummempia”, neuvoo Brennan.

Brennanin mukaan mitä pienempiä kuplat ovat, sitä parempaa samppanja on. Pienemmät kuplat tarkoittavat myös pehmeämpää makua ja miellyttävämpää juomakokemusta.

Jos samppanjalasin päälle ilmestyvä vaahto koostuu pienistä kuplista, myös se kertoo hyvästä juomasta. Lopulta kyse on kuitenkin makumieltymyksistä, Brennan muistuttaa.

Miten samppanja pitää tarjoilla?

Samppanjalaseja on olemassa monenkokoisia ja -muotoisia, mutta Brennanin mukaan tulppaanin muotoinen lasi tuo parhaiten esiin samppanjan aromit kadottamatta kuplia.

Samppanjapulloa on säilytettävä viileässä vähintään tunti ennen tarjoilemista, ja se pitäisi tarjoilla 6–8 asteisena.

Kun avaat samppanjaa, käännä pulloa, älä korkkia, 45 asteen kulmassa ja kallista lasia, jotta vaahto ei pääse tulvimaan yli.

Lähde: The Independent