Riittävät yöunet ovat yksi terveyden peruspilareista. Silti unet ovat kuitenkin monelle se asia, josta nipistetään ensimmäisenä aikaa muihin arjen askareisiin jos tehtävälistat pitenevät ja kiire painostaa arkea.

Yöunien laadusta ja määrästä saattaa olla vaikeaa huolehtia, sillä etenkin pitkittyneen univajeen aiheuttamia oireita on vaikeaa huomata: kun energiatasot ovat olleet pidemmän aikaa matalalla, on väsyneeseen oloon saattanut jo tottua.

Jos kuitenkin haluat suoriutua esimerkiksi haastavista työtehtävistä tai saavuttaa hyvät tulokset tärkeästä tentistä, on yöunien laadun vaaliminen ensisijaisen tärkeää. Riittävä määrä unta vaihtelee yksilön tarpeiden mukaan, mutta yleisesti voimme sanoa, että nuku vähintään 7 – 7,5 tuntia yössä. Jos sinulla on urheilullisia tai kehonkoostumukseen liittyviä tavoitteita, nosta minimi kahdeksaan.

Painonhallinta helpottuu ja treenitulokset paranevat

Univaje vaikuttaa ruokahaluasi säätelevien hormonien toimintaan ja siten myös makeanhimoosi. Vaikka pyrkisit pitämään ateriarytmisi tasaisena, tekee väsyneenä mielesi helpommin makeaa. Lisäksi väsymys lisää usein myös stressiä – joka saattaa lisätä tunnesyömistä. Jos siis haluat aloittaa ruokavalioremontin, kannattaa omia nukkumisrutiinejakin tarkastella huolella. Silloin muutokset tukevat toisiaan ja takaavat varmemman onnistumisen.

Univaje syö myös treenitehojasi! Koska väsymys vetää energiatasosi matalalle, myös motivaatio treenaamiseen tippuu. Kierre on hyvin petollinen, sillä säännöllinen liikunta pitää vireystilaa yllä tapahtumarikkaan ja täydenkin arjen keskellä.

Jos taas noudatat treenikalenteriasi tarkasti väsymyksenkin painaessa, huomaat unen tärkeyden varmasti nopeasti: palautuminen hidastuu eikä tuloksia näy.

Suora yhteys muistiin ja työtehoon

Tärkeään palaveriin valmistauminen tai tenttiin pänttääminen yömyöhään unien kustannuksella ei ole paras vaihtoehto onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi! Univaje nimittäin huonontaa muistiasi, jonka huomaa aivan arkisissakin asioissa. Unen REM-vaihe on tärkeä luovuuden ja muistamisen kannalta, ja jo yksittäinen huonosti nukuttu yö vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen suorituskykyysi.

Univaje näkyy myös yleisessä olotilassa, minkä jokainen meistä varmasti tunnistaa: lyhyiden yöunien jälkeen et yksinkertaisesti ole parhaimmillasi. Univaje vaikeuttaa päätöksentekoa, nostaa verenpainetta, saa hermot kireälle ja olon alakuloiseksi. Sen vuoksi seuraavan kerran priorisoidessasi kalenterisi tehtäviä, älä karsi tunteja yöunista.

Yhteistyössä:

Lifted-logo_valkoinentausta