Tutkimuksen mukaan materialistit esineellistävät FB-kavereitaan.

Materialistisilla ihmisillä on merkittävästi enemmän Facebook-kavereita kuin ihmisillä, jotka ovat vähemmän kiinnostuneita materiasta ja omistuksista, selviää Heliyonissa julkaistusta uudesta tutkimuksesta. Tutkijat väittävät, että materialistit näkevät Facebook-kaverinsa ”digitaalisina esineinä” ja myöhemmin käyttävät some-palvelua intensiivisemmin ja tiheämmin.

Tutkimuksesta uutisoineen The Independentin mukaan materialisteilla on myös suurempi tarve verrata itseään muihin sosiaalisessa mediassa.

”Materialistit käyttävät Facebookia useammin, koska heillä on tapana esineellistää Facebook-kaverinsa – he hankkivat niitä lisätäkseen omistuksiaan”, tutkimuksen pääkirjoittaja Phillip Ozimek kommentoi.

”Facebook tarjoaa täydellisen alusta sosiaaliselle vertailulle miljoonien profiilien ja muista ihmisistä saatavan tiedon myötä. Ja se on ilmaista – materialistit rakastavat työkaluja, jotka eivät maksa”, hän lisäsi.

The Independentin mukaan Ozimek ja hänen tutkimusryhmänsä saksalaisesta Ruhr-University Bochumista keräsivät dataa nettikyselyillä 242 Facebook-käyttäjältä. Osallistujia pydettiin kertomaan, kuinka paljon he olivat samaa mieltä heidän Facebook-aktiivisuuttaan heijastavien toteamusten kanssa ja heidän materialismin tasoaan.

Toteamukset olivat muun muassa tällaisia: ”elämäni olisi parempaa, jos omistaisin tiettyjä asioita, joita minulla ei ole” tai ”runsas Facebook-kavereiden määrä johtaa menestykseen henkilökohtaisessa ja ammatillisessa elämässäni”.

Tutkijat saivat selville, että materialismin ja intensiivisen Facebook-aktiivisuuden välillä oli vahva kytkös. Kun prosessi toistettiin 289 muulle Facebook-käyttäjälle, tutkijat tulivat samaan lopputulokseen.

Selittääkseen tuloksensa tutkijat kehittivät The Social Online Self-Regulation Theory -teorian, jonka mukaan ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa työkaluna seuratakseen ja saavuttaakseen tavoitteensa. Tutkijoiden mukaan materialisteille kyse on sen seuraamisesta, kuinka kaukana he ovat varakkaaksi tulemisesta.

”Meistä vaikuttaa siltä, etä Facebook on kuin veitsi”, Ozimek sanoi.

”Sitä voidaan käyttää herkullisen ruoan valmistamiseen tai sitä voidaan käyttää toisen ihmisen satuttamiseen. Tavallaan meidän mallimme tarjoaa neutraalimman näkökulman sosiaaliseen mediaan”, hän päätti.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: The Independent