Eri maiden lapset olivat yhtä onnellisia huolimatta siitä, vaikka kaikilla ei ollut saatavilla samanlaisia materialistisia mukavuuksia kuin toisilla.

Kyselyn mukaan lapsilla on taipumusta olla onnellinen huolimatta siitä, minkälaisessa ympäristössä elävät. Nepalista Norjaan, 10-12-vuotiaat lapset kertoivat olevansa laajalti tyytyväisiä elämiinsä.

”Lapsilla on taipumusta olla optimistisempia elämässä”, Children’s Wolrd Surveyn päätutkija Elisabeth Backe-Hansen kertoi.

Lapsilta kysyttiin, oliko heillä pääsyä yhdeksän eri asian pariin: hyvät vaatteet, tietokone, internetyhteys, kännykkä, oma huone, kirjat, perheauto, musiikkisoitin ja televisio. Esimerkiksi norjalaislapsilla oli keskimäärin pääsy kaikkiin näistä, mutta etiopialaislapsilla vain kolmeen.

Näistä eroista huolimatta osallistujamaiden välillä ei ollut eroa siinä, kuinka tyytyväisiä lapset olivat ja kuinka paljon materialistisia mukavuuksia heiltä puuttui.

Tilanne kuitenkin muuttuu iän myötä. Jos vertaa lasten kertomaa onnellisuutta aikuisten kertomaan, tulokset muuttuvat merkittävästi ja esimerkiksi lasten listalla ensimmäisenä ollut Romania on aikuisten listalla vasta 12.

”Miksi 10-12-vuotiaat romanialaiset pärjäävät niin hyvin verrattuna muihin kyselyyn osallistuneihin maihin on pieni arvoitus”, Jonathan Brahdshaw Yorkin yliopistosta sanoi.

”Muissa tutkimuksissa 13-15-vuotiaiden romanialaisten kohdalla tulokset eivät ole yhtä positiiviset. Joten ehkä heidän vanhentunessaan heistä tulee vähemmän onnellisia”, hän jatkoi.

Eteläkorealaisten kohdalla tilanne on taas päinvastoin: vaikka lapsilla on pääsy suureen osaan materialistisista mukavuuksista, he vaikuttavat onnettomammilta kuin aikuiset. Tämä löydös vahvistaa aiempien tutkimusten tuloksia, jotka väittävät Etelä-Korean todella kilpailullisen kouluympäristön olevan suurempi taakka kuin muualla maailmassa.

Katso kyselyn tuloksia havainnollistavat taulukot täältä.

Lähde: Quartz