Vaikka vaiva on yleinen, ei moni nainen ota sitä puheeksi lääkärin kanssa.

Kivulias seksi eli dyspareunia on tavallinen seksiongelma, jonka syy voi Terveyskirjaston mukaan olla helposti hoidettavissa. Ongelma on myös yleinen, kuten BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology -journalissa julkaistu tutkimus tuo ilmi.

Tutkimuksen mukaan kivulias seksi vaivaa noin yhtä naista kymmenestä, ja todennäköisimmin se vaikuttaa 55-64-vuotiaisiin sekä 16-24-vuotiaisiin. Kyselynä toteutettuun tutkimukseen osallistui noin 7 000 brittinaista, jotka olivat iältään 16-74-vuotiaita.

Metron mukaan monelle tutkimukseen osallistuneelle naiselle kivulias seksi liittyi vahvasti muihin seksuaalisiin ongelmiin, kuten emättimen kuivuuteen, ahdistukseen seksin aikana ja nautinnon puutteeseen. Syy-yhteyttä ei kuitenkaan ole osoitettu.

Tutkijat kertoivat, että vanhempien naisten kohdalla kivuliaan seksin syy voi olla emättimen kuivuus ja nuoremmilla naisilla vaikuttava tekijä voi olla se, että seksi on heille vielä uusi asia eivätkä he tunne oloaan täysin mukavaksi kumppaniensa kanssa. On myös mahdollista, että kivuliaan seksin syypää on tulehdus.

Kipu saa osan välttelemään seksiä

Osa kyselytutkimukseen osallistuneista naisista kertoi Cosmopolitanin mukaan pelkäävänsä kipua niin paljon, että he välttelivät seksiä. Monet naiset myös paljastivat, etteivät häpeän takia kertoneet asiasta lääkäreilleen.

American College of Gynecologists and Obstetriciansin mukaan 75 prosenttia naisista kokee kipua seksin aikana jossain vaiheessa elämäänsä. Cosmopolitanin mukaan osan kohdalla se voi johtua vain liukuvoiteen puutteesta, kun taas toisenlainen kipu – etenkin erityisen hellittämätön kipu – voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta, kuten vulvodyniasta.

Metron mukaan myös estrogeenivoiteet, terapia (mielenterveysvaivatkin voivat olla seksuaalisen kivun takana) ja emättimen laajennushoito, dilataatio, voivat olla apukeino kivuliaaseen seksiin.

Tärkeää on myös muistaa, ettei vaivasta kannata vaieta. Kuten tutkimus osoittaa, se koskettaa eri-ikäisiä naisia ja puhumalla kivuliaasta seksistä lääkärin kanssa, voi sille alkaa etsiä syytä ja hoitokeinoa.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro, Cosmopolitan