Myös jouluna on tärkeä huolehtia henkisestä hyvinvoinnista, koska kaikille se ei ole iloista juhlan aikaa.

Monille joulu voi olla ilon ja onnen sijaan uuvuttavaa ja stressaavaa aikaa. Oli sinulla taustaa mielenterveysongelmien kanssa tai ei, voi joulu olla rankkaa; ympärillä on paljon iloisia ihmisiä pitämässä hauskaa ja itse tuntee olonsa vain etäiseksi, yksinäiseksi tai muistelee rakkaita, jotka eivät ole enää läsnä.

Jos kuulut heidän joukkoon, kenelle joulu on vaikeaa, kannattaa muistaa, ettet ole yksin. Yli yksi neljästä tuntee olonsa surulliseksi tai yksinäiseksi joulun pyhinä ja American Psychological Associationin mukaan 38 prosenttia tuntee silloin eniten stressiä ja 10-20 prosenttia kärsii kaamosmasennuksesta.

American Psychological Associationin neuvona pyhien ajalle onkin, että pitää odotukset realistisena, muistaa mikä on tärkeintä, antaa aikaa itselleen sekä etsii tukea.

Hyväntekeväisyysjärjestö Rethink Mental Illness antoi myös omia vinkkejään mielenterveyden hyvinvoinnin edistämiseksi juhlapyhien ajalle:

– Huono ravitsemus voi pahentaa oireita, joten pidä huolta, että syöt säännöllisesti pitkin päivää, juot tarpeeksi vettä ennen juhlita tai tapahtumaa ja jos juot alkoholia, tee se vastuullisesti.

– Joulun pyhät voivat laittaa arkirutiinit uusiksi, mutta jos teet säännöllisesti asioita, joiden tiedät tekevän olosi hyväksi (esim. aamulenkki, jooga, mindfulness-harjoitukset), koeta löytää niille aikaa ja pitää niistä kiinni.

– Jos olet ahdistunut, mene juhliin tai tapahtumiin aiemmin ennen kuin niissä on paljon väkeä.

– Ota ystävä, luotettava henkilö tueksi mukaan, jos tunnet ahdistusta.

– Ole huomaavainen, jos ihmiset eivät halua lähteä mukaan johonkin. Sen sijaan, että mollaisit heitä ilonpilaajiksi, kysy miten voisit auttaa heitä nauttimaan joulun juhlistamisesta enemmän.

– Jos joku tuntemasi henkilö on niin ahdistunut, ettei halua poistua kotoaan, tarjoudu käymään hänen luonaan kylässä jouluherkkujen kera ja vie hieman joulua hänen luo.

– Jos isännöit joulujuhlaa kotonasi, koeta järjestää tila, jossa on hiljaisempaa ja rauhallisempaa.

Kriisipuhelin auttaa Suomessa

Keskusteluapua on tarjolla myös joulun pyhinä. Suomessa auttaa muun muassa Kriisipuhelin.

”Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kaikille kriisissä oleville sekä heidän läheisilleen vuoden jokainen päivä ja yö. Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen liittyen. Kriisi voi johtua äkillisestä tapahtumasta tai elämässä voi olla muuten surua, murhetta tai pelkoa. Tukea voi tarvita myös, kun omat voimavarat eivät enää riitä. Kriisipuhelin on perustettu ehkäisemään itsemurhia, mutta yleisin syy soittaa liittyy erilaisiin ihmissuhdeongelmiin”, kertoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Kriisipuhelin päivystää joulun aikaan suomeksi ja ruotsiksi. Arabian- ja englanninkieliselle linjalle voi soittaa 19. joulukuuta asti ja jälleen 2. tammikuuta.

Kriisipuhelin suomen kielellä 09 2525 0111 – auki vuoden jokainen päivä ja yö

  • Avoinna arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00. Tammikuusta 2020 alkaen Kriisipuhelin avoinna arkisin vuorokauden ympäri.

Kriisipuhelin ruotsin kielellä 09 2525 0112

  • Avoinna myös joulun aikaan arkisin ma, ke klo 16.00-20.00, ti, to ja pe klo 9.00-13.00.

Kriisipuhelin arabian kielellä 09 2525 0113

  • Yhteyttä voi ottaa myös Whatsappin välityksellä numeroon 040 195 8202.
  • Avoinna arkisin: ma-ti klo 11.00-15.00, ke klo 13.00-16.00 ja 17.00-21.00, to klo 10.00-15.00, suljettuna 23.12.-1.1.
  • Soittaa voi myös englanniksi.

Muita auttavia puhelimia ja chatteja löydät täältä.

Lähde: Metro