Myytti yhdessä asuvien naisten kuukautisten synkkaamisesta ei näyttäisi pitävän paikkaansa, kertoo kuukautisia seuraavan sovelluksen, Cluen, teettämä tutkimus.

Kuukautisten synkronoitumista tutkittiin ensimmäistä kertaa vuonna 1971 tutkimuksessa, johon osallistui naisopiskelijoita. Tutkimuksessa havaittiin, että kuukautisten alkamispäivät lähenivät toisiaan, jos naiset olivat läheisiä ystäviä tai kämppiksiä.

Yhden teorian mukaan naisista erittyy feromoneja, jotka vaikuttavat toisten naisten kuukautiskiertoon. Tutkimus keräsi kuitenkin kritiikkiä vääristyneiden tilastollisten menetelmien käytöstä, eikä monissa myöhemmissä tutkimuksissa ole pystytty toistamaan näitä tuloksia.

Uudemmassa tutkimuksessa Clue ja Oxfordin yliopiston tutkijat tekivät kyselyn 1 500 naiselle, joista tutkivat valitsivat 360 paria Clue-sovellusta käyttävää naista. Jokainen tutkimukseen osallistunut nainen kertoi, että hänellä oli jonkinlainen läheinen suhde pariinsa – he olivat sisaruksia, kämppiksiä, kumppaneita, äitejä ja tyttäriä tai kollegoita.

Tutkimukseen sisällytettiin vain sellaisia pareja, jotka asuivat samassa kaupungissa keskenään, ja noin yksi kolmasosa pareista asui myös samassa taloudessa. Hormonaalista ehkäisyä käyttäviä naisia ei otettu mukaan tutkimukseen.

Analysoituaan vähintään kolmea peräkkäistä kuukautiskiertoa pareilta tutkijat havaitsivat, että 273 parilla kierrot poikkesivat toisistaan. Näillä pareilla kuukautisten alkamispäivät erosivat toisistaan enemmän tutkimuksen lopussa kuin sen alkaessa.

Vain 79 parilla kierrot vaikuttivat synkronoituneen. Yhdessä asuminenkaan ei kohottanut kiertojen samankaltaisuutta.

Tutkijat uskovat, että joskus toisilleen läheisten naisten kuukautiskierrot saattavat vaikuttaa samankaltaisilta pelkän sattuman takia.

Lähde: Live Science