Pariterapiassa olleiden parien suhteessa tapahtuvia muutoksia pystyttiin ennustamaan yllättävänkin tarkasti äänensävyä analysoivan algoritmin avulla.

Äänensävyn perusteella voi olla mahdollista ennustaa parisuhteen onnistumista. Etelä-Kalifornian yliopiston Viterbi School of Engineeringin ja Utahin yliopiston tutkijoiden kehittämä tietokonealgoritmi pystyi ennustamaan pariterapiassa olleiden parien suhteen parantumisen tai huonontumisen äänensävyn perusteella yllättävänkin tarkasti.

TechCrunchin mukaan tutkijoiden tietokoneohjelma kuunteli yli sadan pariskunnan käymiä satoja keskusteluja pariterapiaistuntojen aikana kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen tutkijat seurasivat parien suhteiden tilannetta seuraavien viiden vuoden ajan.

Algoritmi analysoi nauhoitetuista keskusteluista ääntä muun muassa sen voimakkuuden, korkeuden ja värinän osalta. Tutkijoille selvisi, että äänensävyn perusteella algoritmi osasi ennustaa 79 prosentin tarkkuudella, parantuisiko parisuhde vai ei.

”Ei ole pelkästään väliä sillä, mitä sanot, vaan on myös tärkeää, miten sen sanot. Tutkimuksemme vahvistaa, että se pätee myös parisuhteisiin”, tutkimuksen tekoon osallistunut Md Nasir sanoi Etelä-Kalifornian yliopiston julkaisemassa tiedotteessa.

TechCrunchin mukaan tietokonealgoritmi onnistui ennustamaan vakavista avio-ongelmista kärsivien parien onnistumista tai epäonnistumista paremmin kuin parisuhdeasiantuntijoiden tekemät analyysit terapiaistuntojen kuvauksista.

”Psykologit ja tutkijat ovat pitkään tienneet, että parisuhteiden hyvinvoinnista voidaan saada tärkeitä viittauksia sen perusteella, miten parit puhuvat ja keskustelevat ongelmista. Luotettavien ja tehokkaiden työkalujen puute noiden keskustelujen tärkeiden elementtien mittaamiseksi on ollut suuri este niiden laajalle, kliiniselle käytölle”, tutkimusta tekemässä ollut Brian Baucom kertoi tiedotteen mukaan.

”Nämä löydökset edustavat suurta askelta eteenpäin siinä, että saadaan objektiivinen käyttäytymisen mittaus käytännölliseksi ja käyttökelpoiseksi pariterapeuteille”, hän lisäsi.

Tutkijat aikovat seuraavaksi käyttää puhuttua kieltä ja sanatonta viestintää parantaakseen ennusteita siitä, kuinka tehokkaita pariterapiat voivat olla.

Lähde: TechCrunch, USC Press Room