Tunteilla on suuri vaikutus ruokailuvalintoihimme – valitettavan usein vieläpä epäterveellisessä mielessä.

Jos olet tunnesyöjä, saatat käyttää lohturuokaa keinonasi vähentää kokemaasi stressiä. Jos olet pahalla tuulella, et todennäköisesti välitä siitä, mitä syöt tai miten paljon syöt

Ongelmaa vaikeuttaa se, että tunnesyömistä eivät aiheuta pelkästään negatiiviset tuntemukset: monet meistä käyttävät ruokaa myös juhlamielessä, ja mikä tahansa juhla voi merkitä sallittua herkuttelua. Tämän lisäksi ruoka voi myös aiheuttaa helpottavia tuntemuksia tai tuoda mieleen miellyttäviä muistoja.

Näillä vinkeillä voit opetella olemaan tukeutumatta lohturuokaan:

1. Elä hetkessä.

Syömme monesti melko robottimaisesti. Emme välitä, jos ahmimme pussillisen sipsejä television ääressä. Hyvä vinkki jokaiseen kertaan, kun yrität päättää herkuttelun suhteen, on toistaa sanat ”ole täällä” itsellesi. Tunnustele sitten, mitä tunnet ja tee päätös.

2. Maksa käteisellä.

Nopeat, impulsiiviset ostopäätökset, kuten leivonnaisen ostaminen kahvin kylkeen, voivat haitata pidempiaikaisia, terveellisiä syömistavoitteita. Niinpä kannattaa maksaa useimmiten pelkästään käteisellä. Psykologien mukaan konkreettisella käteisellä maksaminen tuntuu ’kipeämmältä’ kuin kortin käyttäminen, joka puolestaan etäännyttää ostokokemuksesta. Näin mietit kaksi kertaa ennen kuin ostat hetken mielijohteesta sokerisen herkun.

3. Ole joustava.

Joustamattomat painonpudottajat ovat alttiimpia kontrollin kadottamiselle ja tunnesyömiselle, sillä heillä ei ole varasuunnitelmaa. On tärkeää sopeutua mukautuviin olosuhteisiin, kuten siihen, että olet pakannut lounaan mukaasi, ja pomosi kutsuu sinut mukaan ravintolaan. Sen sijaan, että antaisit negatiivisille tunteille vallan ja menettaisit kokonaan kontrollin ravintolassa, ole joustava ruokailuidesi suhteen.

4. Ota aikaa.

Ylensyöminen voi olla merkki sisäänpäin kääntyneestä vihasta. Tiedätkö, miten syöt, kun olet ärsyyntynyt tai vihainen? Tunnista ensi kerralla vihasi ja tee jotain muuta uudelleenkohdistaaksesi sen. Näin vältät tunnepohjaisen päätöksen ruokailun suhteen.

5. Arvioi nälkäsi.

Meidän tulisi luottaa kehomme vihjeisiin siitä, milloin aloittaa ja lopettaa syöminen. Saatamme sen sijaan monesti syödä ulkoisten vihjeiden, kuten tv-mainosten, pohjalta. Aloita arvioimaan mittarilla 1-10 ’oma halusi’ versus ’oma tarpeesi’ syödä ennen kuin valitset annoksen, välipalan tai seuraavan lusikallisen.

6. Tiedosta manipuloivat sanat.

Ruoka-alan yritykset käyttävät monesti houkuttelevia adjektiiveja välittääkseen tietynlaisia tuntemuksia, kuten mielihyvää, hyvää oloa ja nostalgiaa. Tällaiset sanavalinnat muokkaavat meidän ruokailuvalintojamme. Selvitä, miten helposti sorrut mainoslauseisiin, kuten ”pehmeä” tai ”tirisevä”, jotka kuvailevat annoksia.

7. Tiedosta tunneperäinen tilasi.

Olemme nykyisin niin uppoutuneita kaikkiin ulkomaailman ärsykkeisiin, että unohdamme tunnustella, miltä meistä tuntuu sisäisesti. Kun tunnistat oman sisäisen, tunneperäisen tilasi, on helpompi välttää tunneperäistä syömistä. Alat huomata tiettyjä käytöstapoja tunnetiloissasi.

8. Ole hellä itsellesi.

Älä toru itseäsi painosi suhteen, vaan korvaa negatiiviset sanat kannustavilla sanoilla, jotka eivät tuomitse. Tällaisia ovat esimerkiksi ”Tämä on todella vaikeaa” tai ”Yritä vielä tänään”. On erityisen vaikeaa päästä tavoitteisiinsa. Tämä kannattaa hyväksyä ja itselleen kannattaa olla vähemmän ankara.

9. Uudelleenmuotoile tunteesi.

Yksi tapa selvitä negatiivisista tuntemuksista on kohdata ne uudesta näkökulmasta. Tunteiden uudellenmuotoilulla on paitsi positiivinen vaikutus ylensyöntiin, myös jokapäiväiseen elämään.

Lähde: The Mirror