Liika luotto älylaitteisiin voi saada unohtamaan asioita.

Tietoturvayritys Kaspersky Labin tuhannelle yli 16-vuotiaalle kuluttajalle teettämän kyselyn mukaan mikään ikäryhmä ei ole turvassa niin sanotulta ”digitaaliselta muistinmenetykseltä”. Kasperskyn mukaan tätä ilmiötä ilmenee, kun ihmiset unohtavat tietoa, koska ovat uskoneet sitä niin paljon säilöttäväksi älylaitteisiin.

Newserin mukaan 91 prosenttia kyselyyn vastanneista myönsi käyttävänsä internettiä ja digitaalisia laitteita niin sanotusti aivojen lisäosana. Kyselystä selvisi myös viisi muuta merkkiä siitä, että luotat liikaa älylaitteisiin:

1. Lähes kaikki, mitä sinun pitäisi muistaa, on säilöttynä älypuhelimeesi. 44 prosenttia vastaajista myönsi tämän – erityisesti 16-44-vuotiaiden joukkoon kuuluneet.

2. Tunnet omaavasi liikaa sähköpostiosoitteita, salasanoja, puhelinnumeroita ynnä muuta muistettavaksi. Yli 85 prosenttia tuntevat tätä.

3. Tunnet olosi alakuloiseksi tai paniikin iskevän, kun ajattelet tilannetta, jossa olisit menettänyt älylaitteissa olevat tietosi. 51 prosenttia naisista ja 48,6 prosenttia 25-34-vuotiaista vastaajista sanoi, että moinen tilanne olisi heistä surullista. 35 prosenttia 16-24-vuotiaista taas panikoisi vastaavan takia.

4. Voit muistaa puhelinnumerosi ajalta, kun olit yläkoulussa tai lukiossa, mutta et nykyelämässäsi olevien ihmisten numeroita. Noin 67 prosenttia vastaajista muisti, millainen kotinumero heillä oli 15-vuotiaana, mutta eivät sisarustensa nykyistä numeroa (44,2 prosenttia ei muistanut), ystävien (51,4 prosenttia ei muistanut) tai naapureiden (70 prosenttia). Sentään 69,7 prosenttia muisti kuitenkin kumppaninsa puhelinnumeron.

5. Menet heti etsimään vastauksia kysymyksiin internetistä. Noin 45 prosenttia 16-24-vuotiaista tekee niin ja vielä useampi yli 55-vuotias (52,9 prosenttia). 61 prosenttia kyselyyn vastanneista oli samaa mieltä siitä, ettei näitä asioita tarvinnut muistaa myöhemmin, kunhan muisti miltä sivustolta he ne alun perin löysivät.

Aina unohtaminen ei kuitenkaan ole negatiivinen asia.

”Olemme ihanasti sopeutuvaisia olentoja emmekä muista kaikkea, koska se on meille eduksi”, UCL Institute of Cognitive Neurosciencen tohtori kertoi tiedotteessa.

”Unohtamisesta tulee haitallista, kun siihen liittyy niiden asioiden unohtamista, mitkä olisi syytä muistaa”, hän lisäsi.

Voit tutustua Kasperskyn kyselyyn tarkemmin täältä.

Lähde: Newser