Ajat ja asenteet ovat muuttuneet, mikä näkyy parisuhteiden ja deittailun maailmassakin.

Teknologian kehittyminen on tuonut paljon muutoksia deittailuun verrattuna aikaan, jolloin vanhempasi olivat nuoria. Kumppaniin tutustutaan viestitellen deittisovelluksessa ennen kuin tavataan kasvotusten ja suhde saatetaan päättää viestillä Facebookin kautta.

Sukupolvien välillä on kuitenkin eroavaisuuksia deittailun maailmassa myös muutenkin kuin vain teknologian suhteen. Glamourin mukaan voidaankin sanoa, että lähestymistapa parisuhteisiin ylipäänsä on muuttunut suuresti 30-40 vuoden aikana.

Alta voit lukea 5 muutosta, jotka vuosien kuluessa ovat tapahtuneet suhtautumisessa parisuhteisiin.

1. Seksi ennen avioliittoa ei ole enää väärin

Glamourin mukaan nykyisin seksiin ennen avioliittoa suhtaudutaan paljon rennommin. Archives of Sexual Behavior -journalissa vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan 70-luvulla vain 29 prosenttia amerikkalaisista ajatteli, ettei seksissä ennen avioliittoa ole mitään väärää. Määrä kasvoi 49 prosenttiin 2000-luvulle tultaessa ja vuonna 2012 se oli noussut 58 prosenttiin.

2. Monet harrastavat vähemmän seksiä

Yllä mainitun tutkimuksen mukaan baby boomers -sukupolvi eli suuret ikäluokat olivat kaksi kertaa todennäköisemmin seksuaalisesti aktiivisia parikymppistensä alkuvuosina verrattuna nykypäivän parikymppisiin, 1990-luvulla syntyneisiin. Glamourin mukaan nykyisin myös kumppaneiden määrä on pienempi ja kiinnostus seksiä kohtaan alhaisempi.

3. Naimisiin mennään myöhemmin

Monet kyllä asuvat saman katon alla rakkaansa kanssa, mutta avioliittoa he eivät välttämättä solmi. Glamourin mukaan vuonna 2014 68 prosenttia 18-33-vuotiaista amerikkalaisisa ei ollut koskaan ollut naimissa, mutta sama päti vain 43 prosenttiin samassa ikäluokassa vuonna 1980.

4. Perhe perustetaan myöhemmin

Monet milleniaalit eivät mene naimisiin ja ne, jotka menevät, perustavat perheen myöhemmin. Glamourin mukaan parikymppisenä lapsia saaneiden määrä laski 15 prosentilla vuosien 2007 ja 2012 välillä. Ja jos vuonna 1970 keskimääräinen ikä esikoisen saamiselle oli 21,4 vuotta, oli se vuonna 2014 26,3. Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on tätäkin korkeampi, 28,8 vuotta.

5. Oma seksuaalista suuntautumista määritellään vähemmän

Glamourin mukaan vaikka vanhempiemme ollessa nuoria elettiin aikaa, jolloin ihmiset alkoivat määrittelemään seksuaalista suuntautumistaan näkyvämmin, kun taas nykypäivänä näkyvyyttä ovat alkaneet saada he, jotka ovat välimaastossa. Esimerkiksi YouGovin vuonna 2015 teettämä kysely selvitti, 29 prosenttia 18-29-vuotiaista amerikkalaisista eivät miellä itseään joko homoseksuaaliksi tai heteroksi. Tutkijat ovatkin Glamourin mukaan huomanneet, että huolimatta siitä, miten millenniaalit määrittelevät seksuaalisen suuntautumisensa, ovat monet heistä avoimempia sille, mitä tulee vastaan sen sijaan, että näkisivät seksuaalisen suuntautumisensa käytöksen perustana.

Lähde: Glamour