Tuntuuko joskus siltä, että ärsyttää tai olet surumielinen, etkä oikein tiedä edes syytä?

Sen kuitenkin tiedät, että tunteesta olisi kiva päästä eroon, mutta keinot puuttuvat. Tässä artikkelissa listataan helpot vinkit juilivan, jos nyt ei ihan masennuksen, niin ainakin ärsytyksen hoitoon.

Vinkkiä surumielisyyden hoitoon:

Varmista fyysinen perushyvinvointisi

Saattaa voi kuulostaa hölmön helpolta, mutta tämä auttaa jo suurimmassa osassa ärsytystapauksista. Kun seuraavan kerran sapettaa, tarkista onko fyysinen puolesi reilassa: oletko kenties nälkäinen, väsynyt, paleletko tai oletko syönyt huonoa ruokaa, ja aiheuttanut näin tulehdustilan elimistöösi?

Kun vastaat johonkin edellä mainituista kyllä, tiedostat ongelman ja olosi helpottuu huomattavasti: “Eihän tässä mikään ole oikeasti hätänä, olen vain nälkäinen ja väsynyt – isossa kuvassa kaikki on reilassa!” Olo joko kohenee heti tai ainakin tietää ratkaisun, jolla se tulee kohenemaan.

Tarkista psyykkinen perustasi

Onko sinulle tullut vasta pettymyksiä tai onko joku sanonut sinulle pahasti? Onko sinulla olo, että sinun on pakko saada jotain itseäsi miellyttävää (engl. “cravings” tai “clinging onto smth”) tai vältellä jotain ikävää? Onko sinulla kenties jatkuva pieni stressi siitä, että olisi pakko saada jotain tehdyksi? Etenkin harjoittamaton mieli etsiytyy helposti lähes koko ajan edellä kuvattuihin ajatusmalleihin, eli kohti nautintoa ja pois kivusta. Voit astua ulos tästä kierteestä ja samalla rauhoittua, sekä parantaa mielialaasi keskittymällä nykyhetkeen.

Ei ole terveellistä pitää jatkuvasti yllä mielentilaa, että on “pakko” tehdä jotain tai saavuttaa tietty asia. Mikäli sidot henkisen hyvinvointisi tällaisten ulkoisten maalien saavuttamiseen, et voi ikinä elää täysin tasapainossa. Tämä ei silti tarkoita ettet voisi työskennellä intohimoisesti tiettyä tavoitetta kohti, mutta sinun kannattaa tehdä se stressaamatta lopputuloksesta.

Älä samaistu edellä mainittuihin tunnetiloihin. Älä juutu esimerkiksi ajatusmalliin “minä olen väsynyt ja minua ärsyttää”. Tiedosta toki väsymyksentunteesi ja sen mahdollisesti aiheuttama paha olo, mutta anna sen sitten mahdollisuuksien mukaan lipua ohi. Älä jää painimaan sen kanssa tai verbaalisesti vahvista ajatusmallia jossa sidot itseäsi syvemmälle tähän väsymykseen ja ikävään mielentilaan.

Ennemmin kannattaisi ajatella: ”Minulla on väsynyt ja ärsyyntynyt olo”. Pieni ero kielessä, mutta kieli mallintaa ympäröivää todellisuutta, ja vaikuttaa siihen miten koemme sen. Parempi siis, että sinulla on tietty mielentila, mutta sinä et ole kyseessä oleva mielentila. On myös erittäin hyödyllistä oppia tunnistamaan ja siten mahdollisimman aikaisessa vaiheessa estämään nämä edellä mainitut fyysiset ja psyykkiset stressin laukaisijat.

Tiedosta tunteesi ja niihin sidoksissa olevat tuntemukset kehossasi

Nykyisin ihmiset eivät aina edes tiedosta mitä he tuntevat. Tuntuu vain, että on vähän sekaisin, stressissä ja ärsyttää. Onneksi tunteiden tiedostamista voi harjoitella. Tällainen treeni auttaa myös huomaamaan, millaisiin fyysisiin olotiloihin tunteet liittyvät ja opit näin tunnistamaan kehosi tuntemuksia helpommin ja kokonaisvaltaisemmin. Tunteet eivät ole vain pään sisällä, vaan ilmenevät koko kehossa: siksi me esimerkiksi rakastuessa kuvailemme monesti, että tunne lähtee sydämestämme.

Tunteiden tiedostamiseen auttavat erilaiset toiminnot, kuten häiriöiden poistaminen ja sitten itseensä keskittyminen. Sulje siis kotona ollessasi TV, stereot, puhelimet ja muut häiriötekijä,t ja rauhoitu itsesi luokse istumalla rauhassa selkä suorassa, jolloin hengitys kulkee hyvin ja kroppasi voi rentoutua ilman, että kuitenkaan nukahdat.

Rauhoitu sitten edelleen esimerkiksi keskittymällä kehosi aistimuksiin tai hengitykseen. Syvään hengittäminen aktivoi parasympaattista hermostoa ja saa meidät rentoutumaan, jolloin pulssi laskee ja olo kevenee. Myös ohjattu meditaatio tai jooga ovat loistavia keinoja oman itsensä tuntemiseen, sillä myös kuunteleminen on ihmiskehoa rauhoittava fysiologinen toiminto.

Hardcore stuff

Mikäli äskeistä kappaletta lukiessasi mieleesi heräsi lähinnä pelko ja ajatus että et voi mitenkään kestää, jos taustalla ei ole jotain hälyä, kuten TV auki, tai jos pitäisi olla paikallaan kauemmin kuin 10 min, kannattaa miettiä keskittymiskykysi terästämistä. Mikäli taas henkisesti paha olo yllättää aina, kun rauhoitut etkä pysty itseäsi tarkkailemalla löytämään siihen syitä, kannattaa kokeilla esimerkiksi terapiaa. Ammattiauttaja saattaa pystyä valmentamaan sinut kohtaamaan ja voittamaan pahan olosi lähteet.

Loppukaneettina todettakoon, että vaikka olisitkin jo sinut itsesi kanssa ja tiedostaisit hyvin mielesi ja tunteidesi oikkuja, kannattaa muistaa että kenelläkään ei ole aina kivaa koko ajan. Vaikka olisit kuinka tiedostava, ei se tarkoita että koko aikaa olisi superhyvä fiilis. Elämään kuuluu 100% varmuudella pettymyksiä ja ikäviä tuntemuksia. Isoin ero on siinä, miten ne pystyy käsittelemään, ja tutkimusten mukaan tiedostavat ihmiset käsittelevät ikävät asiat nopeammin ja pystyvät sitten jatkamaan matkaa.

Yhteistyössä:

Lifted-logo_valkoinentausta